Societat
Societat 04/11/2011

Un estudi revela que l'ejaculació freqüent millora la qualitat de l'ADN en els espermatozoides

La descoberta facilitaria la selecció d'espermatozoides en òptimes condicions en tècniques de reproducció assistida. Els avantatges també serien extensibles a l'embaràs natural. L'estudi l'han fet un grup d'investigadors espanyols

Efe
2 min

MadridUn estudi d'investigadors de la Universitat Autònoma de Madrid i la Clínica Ginemed de Sevilla conclou que l'ejaculació freqüent millora la qualitat de l'ADN en els espermatozoides i, per tant, augmenta les possibilitats que es produeixi un embaràs en la dona amb tècniques de reproducció assistida. L'article surt publicat a l'últim número de la revista nord-americana Fertility and Sterility.

En la investigació, els científics han mesurat el nivell de fragmentació de l'ADN en els espermatozoides, una molècula essencial per transmetre informació genètica que dóna forma als éssers vius, i de la qual en depèn la consecució d'un desenvolupament genètic òptim de l'embrió.

Segons ha explicat a Efe Jaime Gosálvez, de la Unitat de Genètica de la Universitat Autònoma de Madrid, l'ADN conté gairebé el cent per cent de la informació genètica que configura qualsevol organisme, i si està danyat en els espermatozoides l'embrió pot no desenvolupar-se.

"Si l'espermatozoide transmet un ADN fragmentat, pot provocar un risc de pèrdua de l'embrió", subratlla Gosálvez, que assegura que un dels factors principals que determinen la bona salut dels espermatozoides és la qualitat de l'ADN.

Gosálvez explica que, en les tècniques de reproducció assistida actuals, la importància de la concentració o de la mobilitat dels espermatozoides ha quedat en segon pla, especialment en la tècnica d'injecció intracitoplasmàtica –que permet la fecundació de l'oòcit tot i que els espermatozoides siguin escassos o tinguin problemes de motilitat. No obstant, l'investigador subratlla la necessitat de millorar la qualitat de l'ADN espermàtic.

L'estudi que presenta les conclusions de la investigació s'ha basat en dos exàmens independents: un a Sevilla, en el qual hi han participat 21 homes d'entre 25 i 35 anys, i un altre a Madrid, que ha comptat amb la participació de 12 homes d'entre 20 i 25 anys.

En el primer estudi, els participants van estar 96 hores sense ejacular, i després es van masturbar una vegada cada 24 hores. De les mostres de semen, se'n van analitzar els nivells de fragmentació de l'ADN espermàtic. En el segon estudi, els homes van ejacular dos cops –amb un marge de tres hores–, després de 24 hores d'abstinència.

En els dos casos, els investigadors van constatar que l'ADN presenta un dany inferior quan es realitzen ejaculacions més freqüents, fet que es potencia després de la selecció dels espermatozoides que es realitza de forma rutinària en les clíniques de reproducció assistida. Gosálvez assegura que això facilitarà la selecció d'espermatozoides sense l'ADN danyat en tècniques de reproducció assistida, i en subratlla els avantatges extensibles a l'embaràs natural.

"Tothom sospitava aquests resultats, però fins ara ningú els havia demostrat", assegura Gosálvez, que revela que per dur a terme la investigació s'ha utilitzat una tècnica derivada d'una patent que pertany a la Universitat Autònoma de Madrid, coneguda com Halosperm.

Les conclusions d'aquest estudi contradiuen els períodes d'abstinència que, fins ara, es sol·licitaven als donants d'esperma. Segons Gosálvez, les tècniques de reproducció assistida es fixen especialment en la motilitat i la concentració elevada dels espermatozoides, però “si tens l'ADN danyat, això tant se val”, assegura l'investigador. Gosálvez conclou que potser a partir d'ara “la masturbació podrà tenir altres implicacions de caràcter fisiològic, que transcendeixen la recerca del mer plaer sexual”.

stats