Societat 03/08/2011

L'encant de les nits d'estiu

Erica Aspas
7 min
01. Excursió a Ilercavò-nia, el poble iber.  02. Pals celebra  la Fira de Vins de Catalunya 03. Al claustre de  la Seu d'Urgell s'hi fa el Retaule de Sant Ermengol. 04. L'estiu bandoler a Viladrau.  05. Jardí de la Vil·la Casals, a la platja de Sant Salvador, al Vendrell. 06. Música  i poesia al poble fantasma de la Mussara.

Quan el sol es comença a amagar o quan ja és plena nit, l'estiu convida a explorar racons, indrets i tradicions envoltades d'una màgia particular. Els boscos s'omplen de secrets i llegendes ancestrals, la música ens arriba més endins, els gustos es fan més intensos i les obres d'art es veuen amb uns altres ulls.

RUTES DE LLEGENDA

Museu d'Història de la Ciutat. Girona. Cada dimarts d'agost. 22 h

L'edifici que des del 1981 acull el Museu d'Història de la Ciutat, a Girona, ha tingut usos i inquilins molt variats en segles passats. Al segle XV va ser un casal gòtic propietat de la família Cartellà i el 1753 es va transformar en el convent de Sant Antoni, de frares caputxins. D'aquesta època se'n conserva en molt bon estat el cementiri, la cisterna, el claustre i diverses sales. Va ser a finals del segle XIX quan es va convertir en l'Institut d'Ensenyament Mitjà. Tots els dimarts d'agost el Museu organitza unes visites teatralitzades a càrrec de Debòlit Teatre per conèixer millor totes les realitats històriques que ha viscut l'edifici i els personatges que hi han passat.

La Barcelona bohèmia. Barcelona. Divendres. 21.30 h

Si la nit és procliu a històries clandestines, el Raval i el Gòtic serien els barris de Barcelona que més coneixen els secrets i les trobades en la penombra. L'itinerari La Barcelona Bohèmia. Ruta de bars, tavernes i artistes modernistes , que surt de la plaça dels Àngels, és una de les moltes propostes que hi ha avui per conèixer el rerefons de la ciutat. En aquest cas, hi podreu descobrir l'ànima del Raval, barri que durant molts anys va estar oblidat per les administracions després d'haver estat un racó de salvació durant segles. La ruta recorrerà també els locals modernistes de Barcelona on es reunien els bohemis i els burgesos per trobar allò prohibit dins les parets dels seus palauets. Compartireu copes, inquietuds i, potser, secrets nocturns, com ho feien els artistes modernistes durant l'època daurada del Barri Xino.

Secrets del monestir. Sant Pere de Rodes (Alt Empordà). Durant el mes d'agost

Més enllà del seu Festival de Música, el monestir de Sant Pere de Rodes mereix una visita en profunditat, per això el Museu d'Història de la Ciutat hi organitza aquest mes diverses activitats. Els dimarts i els divendres d'agost, a partir de les vuit, hi ha una visita guiada al conjunt monumental de Sant Pere de Rodes que inclou el poble de Santa Creu de Roda amb l'església de Santa Elena i l'interior del monestir com a principals atractius.

Núria Esponellà va guanyar el premi Néstor Luján de novel·la històrica 2009 per l'obra Rere els murs , que va ambientar al monestir de Sant Pere de Rodes. Per conèixer els escenaris reals d'aquest novel·la, els dijous d'agost una guia us portarà per les sales del monestir mentre es comenta la història d'aquest edifici ple de llegendes i enigmes.

Uns dels habitants que encara queden a Sant Pere de Rodes són els rat-penats. Els dissabtes hi podreu donar un tomb amb aparells d'ultrasons per escoltar i observar la vida d'aquests animals.

MÚSICA a cel obert

Jazz a la Ciutadella. Barcelona. Cada dimecres d'agost

Construït a la segona meitat del segle XIX, el Parc de la Ciutadella ha estat sempre molt lligat a la història de la ciutat. Acull el zoo, el Parlament de Catalunya i moltes escultures d'artistes com Josep Llimona, Frederic Marès, Eusebi Arnau, Josep Clarà, Pau Gargallo i Manuel Fuxà, que el converteixen en un museu a l'aire lliure. Durant tot l'any s'hi celebren moltes activitats lúdiques i culturals. Una és el cicle de jazz, amb concerts cada dimecres d'agost. Avui hi actuaran Dr. Go, el dia 10 ho farà Jaume Vilaseca Quartet i els seguiran Quatriometry (el dia 17) i Divadams (el 24). La cloenda serà el 31 d'agost al parc del Centre del Poble Nou amb un concert de Biel Ballester Trio.

Al riu la Muga. Sant Llorenç de la Muga (Alt Empordà). Dimarts 9 d'agost

Sant Llorenç de la Muga celebrarà la primera edició del Festival Mugada de Música i Poesia, amb artistes catalans de les dues disciplines. El festival començarà a les sis de la tarda amb un breu recital poètic de Jordi Madern, nebot de J.V. Foix, que recitarà un parell de poemes de l'escriptor de Sarrià. A continuació hi actuaran Joan Serra, Joanjo Bosk, Mariona Sagarra, Hermann Bonnín i Sabine Dufrenoy, Toti Soler, Pau Riba i Roger Mas. El festival és gratuït i tindrà lloc en una plantació de plataners que hi ha al costat de la Font Pudosa i a prop del riu a Muga.

Modernisme de nit. Barcelona. Cada divendres i dissabte

Si visitar la Pedrera de dia permet apreciar els matisos dels materials i les formes de Gaudí, viure-la de nit és disfrutar d'una vetllada màgica. La proposta comença amb una visita a l'Espai Gaudí, on s'hi troben els elements més característics de l'obra de Gaudí, i segueix amb un concert de jazz al terrat. Les formacions que hi actuaran són Seamus Blake i Bernat Font Trio (5 i 6 d'agost); Dani Molina Quartet (12 i 13), Gabriel Amargant (19 i 20) i Clara Luna & Xavier Maureta (26 i 27 d'agost).

Cançó d'autor. Camallera (Alt Empordà). Del 15 al 20 d'agost

A Camallera ho tenen clar. Els vespres del dia 15 al 20 d'agost són moments de cançó d'autor. Joan Amèric inaugurarà aquest certamen, que s'ubicarà a la plaça de l'església del poble a partir de les deu de la nit i que també comptarà amb els concerts d'Enric Hernàez, Ester Formosa i Adolfo Osa, Miquel Pujadó, Pau Alabajos i Dani Flaco.

L'ART NO DORM

Surrealisme dalinià. Museu Dalí (Figueres). Durant el mes d'agost

La sessió nocturna del Museu Dalí s'ha convertit en un dels clàssics de l'estiu amb 20 edicions a l'esquena. Amb la visita us submergireu dins del món surrealista dalinià descobrint la seva obra i l'edifici mentre preneu una copa de cava en una de les terrasses. Aquesta activitat també inclou la visita a l'espai Dalí Joies, amb 37 joies d'or i pedres precioses i 27 dibuixos i pintures que Dalí va crear entre el 1941 i el 1970.

Cava a la Vil·la Casals. El Vendrell (Baix Penedès). Divendres d'agost

Pau Casals es va fer construir la Vil·la Casals, a la platja de Sant Salvador del Vendrell, el 1910. Va ser la seva residència d'estiu fins al 1939, quan va ser exiliat. Amb les visites nocturnes que s'organitzen els divendres 5, 12 i 19 d'agost es posarà a l'abast de tothom el patrimoni de l'artista, a més de gaudir de la bellesa del lloc prenent una copa de cava i un aperitiu a la fresca.

CaixaForum nocturn. Barcelona. Durant el mes d'agost

CaixaForum ha decidit que no tanca a l'estiu i ha programat espectacles, tallers i concerts relacionats amb les exposicions que acull. Un dels espectacles és el video mapping del col·lectiu Telenoika, que projectarà imatges en 3D sobre un dels carrers modernistes, i les coreografies de Noelia Liñana i Nicolaas Hamid. Avui es projectaran Notes on the Circus, de Jonas Mekas, i Cloverfield , de Matt Reeves, i hi haurà el concert de The Kingdom Choir.

POBLES FANTASMA

Antic poblat iber. Tivissa (Ribera d'Ebre). Dissabte 6 d'agost

Els ilercavons eren una tribu ibèrica que va habitar durant el segles VI i I aC al voltant de l'Ebre. Aquest espai sobre el riu ofereix una posta de sol plena de tonalitats i, si la meteorologia acompanya, un firmament espectacular. El 6 d'agost, a partir de les 19 hores, hi ha una sortida des de Tivissa per conèixer més bé la cultura de fa 2.200 anys. Haureu de portar sopar, calçat còmode, llanterna i manta.

Un poble abandonat. La Mussara (Baix Camp). Dissabte 6 d'agost

Al poble abandonat de la Mussara, a la serra de Prades, l'envolta una aura de misteri. Hi ha qui diu que hi ha esperits, altres que la gent hi desapareix, hi ha avistaments d'ovnis, una porta a una altra dimensió... Històries sense fonament, o potser sí, que sumen interès a aquest petit poble que lluita per mantenir dretes les seves cases després de dècades de soledat. El que sí que hi passa des de fa tres anys és que a l'agost, enguany serà el dia 6, el poble recupera la vitalitat i s'omple de gent que s'hi aplega per escoltar música i poesia. A les set hi haurà un circuit poètic per les restes del poble i a partir de les deu un concert de Le Petit Ramon.

LA CULTURA DEL VI

Enoturisme al Priorat. Gratallops (Priorat). Dissabte 20 d'agost

Hi pot haver alguna cosa més mediterrània que fer un passeig tranquil entre les vinyes i els paisatges nocturns del Priorat? El 20 d'agost (de 18.30 h a 23.30 h) tindreu l'oportunitat de visitar un celler de la Denominació d'Origen Priorat, fer un tast dels seus vins i una excursió per les seves terres.

Fira del vi de Pals. Pals (Baix Empordà). Del 12 al 14 d'agost

Pals celebra la 31a edició de la Fira de Vins de Catalunya, on participaran uns 80 cellers i tindrà els vins de la Catalunya del Nord com a convidats. La fira estarà oberta des de les 19.30 h fins a la mitjanit al Pati de ca la Pruna i coincideix amb una nova edició del tast de formatges, amb una selecció de formatges artesans catalans.

TRADICIONS CENTENÀRIES

El tresor de la Seu. Seu d'Urgell (Alt Urgell). Del 6 al 14 d'agost

El Retaule de Sant Ermengol és una obra de teatre que es representa al claustre de la catedral de la Seu d'Urgell des de l'any 1957. Un centenar d'actors amateurs s'ajunten un cop a l'any per escenificar alguns episodis de la vida de Sant Ermengol, bisbe de la Seu d'Urgell des del 1010 fins al 1035, i un personatge decisiu en el procés d'expansió de les terres del Pirineu i en la formació de l'actual Catalunya.

Drama en llengua romànica. Selva del Camp (Baix Camp). 14 i 15 d'agost

L'any 1980 els veïns de la Selva del Camp veien com es feia realitat el seu desig de representar e Misteri de la Selva. Ara, amb més de 60 representacions a la població i en altres llocs de Catalunya, s'ha convertit en una cita ineludible. Es tracta del drama assumpcionista íntegre més antic d'Europa escrit en llengua romànica i al qual participen més de cent persones, algunes des de la primera edició.

La vida d'en Serrallonga. Viladrau (Osona). Durant el mes d'agost

Durant l'estiu, Viladrau es trasllada al barroc per reviure la vida d'en Serrallonga, el bandoler més famós de Catalunya. Aquest any se celebren els 10 anys de l'Estiu Bandoler amb la primera Nocturna Bandolera, en què es passejarà pels boscos i camins on en Serrallonga rondava fa més de 400 anys. També hi haurà un petit concert, una introducció històrica a l'època i al personatge per acabar amb un petit sopar.

Innocent o culpable?. Taradell (Osona). 24 i 25 d'agost

Coincidint amb la festa major de Taradell, el bandoler Toca-sons arriba al poble amb crits i pólvora. Com va passar al segle XVII, el sometent i els veïns el detenen i el porten a judici. El veredicte és sorpresa cada any. Després de la sentència es ballarà la Dansa de la Llibertat i se celebrarà el Sopar de Bandolers, que acabarà amb música tradicional.

stats