Societat 11/10/2011

L'encariment de tabac i carburants enfila l'IPC fins al 3,2% al setembre

L'índex augmenta dues dècimes en termes interanuals respecte a l'agost i trenca la tendència de quatre mesos de descensos

Acn
1 min

BarcelonaL'encariment de les begudes alcohòliques, el tabac, els carburants i lubricants han situat l'índex de preus de consum (IPC) fins al 3,2% interanual aquest mes de setembre, segons ha fet públic l'Instituto de Estadística espanyol (INE). L'índex és dues dècimes més alt que el de l'agost (3%) i suposa trencar la tendència de descensos registrada en els últims quatre mesos.

La dada, que supera en una dècima l'estimada per a Catalunya en l'IPC avançat, és també una dècima més alta que la inflació a l'Estat, que s'ha situat en el 3,1%, una dècima superior a la de l'agost. La inflació subjacent, aquella que exclou la volatilitat de preus de l'energia i els aliments frescos, se situa, en canvi, en l'1,7%. Els preus de les begudes alcohòliques i el tabac han pujat durant els últims dotze mesos fins a un 9,2%, gairebé quatre punts més en relació amb els preus del setembre del 2010. Juntament amb el tabac i les begudes alcohòliques també s'ha encarit de forma important el transport. Específicament, s'ha enfilat un 7,9%, a causa de l'encariment dels preus dels carburants i els lubricants.

Finalment, també han augmentat, però en menor mesura, els preus dels aliments i les begudes no alcohòliques: un 2,3% més cares ara que fa un any. La causa principal és el comportament dels preus del peix fresc i altres productes lactis, segon informa l'INE.

stats