Societat 19/06/2012

L'entrada en vigor l'1 de juliol del copagament estatal genera dubtes

Tant els farmacèutics com Salut qüestionen que l'1 de juliol es pugui aplicar el nou copagament dels fàrmacs. El Govern encara no ha rebut les dades necessàries per posar el procés en marxa.

L.b.
2 min

BARCELONA.Amb els preparatius de l'euro per recepta, els farmacèutics han comprovat de primera mà les complexitats tècniques que requereix aplicar un nou sistema de copagament. Per això el president del Col·legi Oficial de Farmacèutics de Barcelona (COFB), Jordi de Dalmases, va qüestionar ahir que les farmàcies puguin estar preparades l'1 de juliol per aplicar "amb garanties" el nou sistema de copagament dels medicaments en funció de la renda que preveu el govern espanyol. Considera que és "pràcticament impossible" aplicar-lo amb tan poc temps de marge. "Tecnològicament no podrem adequar els sistemes per a l'1 de juliol", va apuntar. Tot i així, De Dalmases va explicar que la decisió de complir o no amb el termini dependrà del departament de Salut. La conselleria de Boi Ruiz, però, també està a l'expectativa i encara no sap si l'1 de juliol es podrà començar a aplicar el nou copagament.

I és que Catalunya encara no ha rebut les dades de l'Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS) que li ha de proporcionar el ministeri d'Hisenda i que són necessàries per posar en marxa el procés. El departament necessita les dades sobre la renda dels catalans per creuar-les amb les que té l'administració i començar a fer proves del nou sistema. "La nostra intenció és complir amb els terminis, però tot dependrà de quan i en quin estat arribin les dades ", va destacar Ruiz.

El departament de Salut hauria d'haver rebut les dades divendres per començar a preparar la base de dades que determinarà el grau de copagament que correspon a cada ciutadà. Per primer cop, els jubilats hauran de pagar una part del preu dels fàrmacs. En pagaran el 10% amb un màxim de 8 euros mensuals (si cobren menys de 22.000 euros anuals) i 18 euros (si en cobren més de 22.000). Els actius pagaran entre el 40% i el 60% de l'import dels fàrmacs, en funció de la renda. Les autonomies s'haurien d'adaptar al nou copagament abans del 30 de juny. Amb l'entrada en vigor d'aquesta nova mesura, els catalans hauran de pagar doble copagament en sumar-s'hi l'euro per recepta.

Negociació amb Sanitat

Precisament, pel que fa a l'euro per recepta i malgrat l'amenaça del govern espanyol, el conseller de Salut, Boi Ruiz, va assegurar ahir que confia que "hi hagi la dosi de seny suficient" perquè el ministeri de Sanitat no recorri aquesta taxa. Ruiz va defensar que si la taxa estava inclosa al pla d'ajust del Govern i el govern espanyol va donar-lo per bo, fer el contrari "seria contradictori". I confia que hi haurà "una negociació" que donarà la raó a Catalunya. A finals de juliol hi haurà una comissió bilateral per parlar-ne.

stats