Societat 06/12/2010

L'envelliment dels donants de sang a Catalunya evidencia la necessitat d'un relleu generacional

3 min
L'Hospital Joan XXIII de Tarragona és un dels punts fixes on es pot donar sang.

TarragonaSi Catalunya registra 280.000 donacions de sang a l'any, de donants joves només són 25.000, el que representa el 12% del total. A això s'hi suma el fet que el perfil del donant és el d'una persona adulta que té per costum donar sang. De fet, el 85% són repetidors. El Banc de Sang i Teixits alerta que aquests donants habituals estan envellint i que l'entrada de gent nova i jove es fa cada cop més necessària. La situació tampoc és alarmant, donat que ara mateix Catalunya té una bona reserva de sang, per a 7 dies -el ventall òptim se situa entre els 6 i 10 dies. Amb tot, però, no es pot abaixar la guàrdia i menys de cara a llargs períodes festius, com Nadal i Reis, quan les donacions tendeixen a minvar.

'Són les èpoques més complicades', ha reconegut a l'ACN el doctor Enric Contreras, coordinador del Banc de Sang i Teixits al Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre. És per això que cal trencar-se el cap amb noves fórmules per atraure el donant potencial. A tall d'exemple, fa uns dies una vintena de xefs, amb els seus plats, van servir de reclam per arribar a tenir cent donants en un sol dia a l'Hospital Joan XXIII de Tarragona -quan normalment són una dotzena.

S'estima que Catalunya necessita unes 1.000 donacions diàries, és a dir, unes 300.000 en tot l'any. L'any passat es van fer 282.381 donacions, i d'aquestes, prop de 40.000 eren de donants nous -el que representa un 15% sobre el total. Aquesta és la xifra que el Banc de Sang i Teixits vol fer créixer i els joves estan en el punt de mira. Per aquest motiu s'organitzen tot tipus d'accions en universitats i altres llocs per on s'hi mou el jovent.

'Donar sang és un deure cívic', afirma Contreras. Tot i això, el doctor està convençut que les persones que no donen sang és, simplement, per manca d'informació, i que aquesta passivitat respon més a desconeixement que no pas a desinterès. Contreras recorda que la sang no es pot fabricar, i la que es conserva, té data de caducitat. Per exemple, si l'actual reserva de sang fos per a 20 dies en comptes de 7, la seva caducitat seria molt preocupant.

Ritme de donacions més pronunciat al Camp i l'Ebre

De les 280.000 donacions fetes l'any passat a Catalunya, unes 30.000 van ser al Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre. En relació al número d'habitants, les comarques tarragonines registren una proporció similar a la mitjana catalana, que és de 39 donants per cada 1.000 habitants. La demarcació, però, es caracteritza per mantenir un ritme creixent i constant en les donacions, i es preveu que enguany acabarà superant la mitjana.

Per comarques, la Terra Alta continua sent la líder indiscutible a Catalunya en donacions -84 per cada 1.000 habitants. Contreras ho atribueix al fet que l'arribada de la unitat mòbil d'extracció de sang es viu al poble com un 'esdeveniment festiu', a diferència de les grans poblacions on, tot i tenir-ho molt més a l'abast, l'índex de donants és més baix. La Ribera d'Ebre també es troba ben posicionada -amb més de 60 donants per 1.000 habitants.

El Camp i l'Ebre tenen dues de les cinc comarques catalanes que registren més donacions. Però també hi ha comarques tarragonines amb registres molt per sota del desitjable, especialment el Baix Penedès que, amb un índex de 20 donants, és la tercera a Catalunya començant per la cua. Contreras també ho justifica pel fet que és una comarca amb molts disseminats i urbanitzacions, cosa que complica la tasca de difusió dels voluntaris.

Donar sang a l'hospital o en una unitat mòbil

També desvirtua les dades el fet de tenir a prop un punt fix de donació de sang -als hospitals de Tarragona, Reus i Tortosa-, ja que hi ha qui opta per desplaçar-se que esperar a la unitat mòbil. Amb tot, les mòbils recullen el 80% del total de donacions, front el 20% que registren els punts fixes. Partint de les rutes que faran les mòbils i dels històrics de cada municipi, ja es preveu tancar l'any amb un lleuger ascens en 2.000 donacions.

Fins al moment, les unitats mòbils que recorren el territori tarragoní han recollit 25.500 donacions. Per punts fixes, el Joan XXIII de Tarragona ja ha superat les del 2009, amb més de 3.000 donacions. Al Sant Joan de Reus s'estima que s'igualaran les 1.600 donacions de l'any passat. Contreras confia que l'obertura del nou hospital reactivarà aquest punt fix. I al Verge de la Cinta de Tortosa pot créixer fins a les 1.400, front les 980 del 2009.

En paral·lel, a les comarques tarragonines hi ha més de 3.000 persones que donen components de la sang -plasma i plaquetes. En aquest cas, es tracta d'una base de dades amb un llistat fix i se cita la persona quan es detecta mancança del component en qüestió. Pel que fa al tipus de sang, el grup més polivalent és el O -l'universal. 'Però totes van buscades i són bones', diu Contreras. I és que cada 3 segons, algú necessita sang a Catalunya.

stats