ENERGIES RENOVABLES
Societat 08/11/2011

L'eòlica assoleix el 60% de la generació elèctrica a Espanya

L'energia del vent va aportar, diumenge a la matinada, el 59,6% del total de l'electricitat a Espanya, un rècord històric. La borrasca va contribuir a aquest fet extraordinari.

Ignasi Pujol
2 min
Malgrat ser pionera en el desenvolupament de l'energia eòlica a Espanya, Catalunya ocupa actualment  el vuitè lloc al rànquing espanyol, amb 1.000 MW de potència eòlica instal·lada.

Barcelona.Els molins eòlics instal·lats a Espanya van girar diumenge a la matinada com mai abans ho havien fet. Concretament, a les dues de la matinada del 6 de novembre es va aconseguir el rècord històric de contribució de l'energia eòlica al conjunt del sistema elèctric espanyol en assolir un 59,6% del total.

Així ho va explicar ahir Luis Atienza, president de Red Eléctrica de España (REE), l'empresa que té el monopoli de la distribució d'electricitat a Espanya. L'anterior rècord de l'eòlica es va registrar el 9 de novembre del 2010, en cobrir el 54% de la demanda instantània.

Aquesta situació extraordinària s'ha produït gràcies a la borrasca generalitzada que s'ha viscut a Espanya, amb vents importants i sostinguts durant el cap de setmana. Aquestes són les condicions idònies per a l'energia eòlica, ja que aquesta tecnologia no explota el seu potencial amb vents baixos i no funciona si el recurs eòlic és massa alt (per qüestions de seguretat).

Atienza va explicar que, amb 21.000 megawatts (MW) de potència eòlica instal·lada a Espanya, la producció amb aerogeneradors en alguns moments és de 15.000 MW i, en altres, de 150 MW. Segons el president de REE, aquesta oscil·lació suposa "un gran repte per a un sistema elèctric que té molt poques eines per compensar aquesta variabilitat".

El pes de l'energia nuclear

L'aportació del 59,6% de l'eòlica registrada diumenge a la matinada no es correspon amb el pes d'aquesta font d'energia renovable en el conjunt del sistema elèctric. Segons les dades de REE, l'eòlica va sumar el 15,4% de la producció d'electricitat entre gener i octubre, per darrere de la nuclear, que va aportar un 21%, i dels cicles combinats, amb un 19,6%. El carbó encara concentra el 15,2% de la generació elèctrica.

A Catalunya el pes de l'energia atòmica és molt superior. Concretament va suposar el 53,3% de l'electricitat consumida durant l'any passat. Aquesta diferència s'explica pel fet que Catalunya acull tres dels vuit reactors nuclears que hi ha a Espanya (Ascó I, Ascó II i Vandellòs II). Les renovables van concentrar el 17,5%, i els combustibles fòssils (especialment el gas), el 29,2%.

Malgrat ser pionera en el desenvolupament eòlic a Espanya, Catalunya ocupa actualment el vuitè lloc del rànquing de comunitats autònomes segons la capacitat eòlica instal·lada, amb prop de 1.000 MW. Pel que fa a l'energia procedent del vent, que possiblement és la renovable més madura, Catalunya només suma el 4% de la potència total, tot i concentrar el 20% de la demanda elèctrica de l'Estat.

A la cua del rànquing estatal

En aquest àmbit Catalunya té per davant comunitats com Castella i Lleó (4.803 MW), Castella-la Manxa (3.709 MW), Galícia (3.289 MW) i Andalusia (2.979 MW).

Espanya és la quarta potència mundial en eòlica, amb 20.676 MW, per darrere de la Xina (42.287 MW) i Alemanya (27.214 MW). L'Índia, amb 13.065 MW, és el cinquè productor mundial. Itàlia, França, el Regne Unit, Canadà i Dinamarca completen el top ten.

stats