SOCIETAT
Societat 27/08/2012

L'església belga impartirà cursos antipedofília als seus nous mossens

Psiquiatres demanaran als seminaristes que evitin quedar-se a soles amb menors d'edat a les dutxes o als lavabos

Acn
2 min
El Papa Benet XVI reunit amb bisbes belgues el 2010, després de l'expulsió del bisbe de Bruixes, Roger Vangheluwe, per suposats abusos a menors.

Brussel·lesL'església belga impartirà cursos antipedofília als seus nous mossens, segons informen aquest dilluns els diaris del grup Sud Presse. Un equip de psiquiatres ensenyarà als seminaristes com han de comportar-se davant d'un menor, en les escoles i esglésies del país. Se'ls demanarà, per exemple, que evitin quedar-se a soles amb nens a les dutxes o al lavabo. "L'objectiu d'aquests cursos és no recaure en els errors del passat", ha admès el bisbe de Tournai, Guy Harpigny. I és que l'Església belga acumula ja més de 800 demandes judicials per pederàstia des de que fa dos anys el Vaticà va expulsar el bisbe de Bruges, Roger Vangheluwe, per abusos a menors. Encara ara, la fiscalia rep demandes noves cada mes.

Una comissió interdiocesana de l'Església belga treballa oficialment des del 31 de juliol per posar en marxa aquests cursos, que hauran de fer només els nous mossens i no els que ja estan en actiu. "L'objectiu és senzill: prevenció i protecció dels joves, i hi treballarem d'ara en endavant amb els nous mossens, explicant-los què poden i què no poden fer quan estan a soles amb un menor", ha confirmat el bisbe Harpigny. "Hi ha alguns llocs a evitar, com ara les dutxes o els lavabos, i també hem de prohibir l'ús d'algunes paraules. No s'hauria d'aprofitar la fragilitat d'un nen per dir-li o fer-li dir determinades coses", ha advertit el bisbe de Tournai.

Els psicòlegs que impartiran els cursos tenen experiència en el camp dels abusos de menors i "ajudaran els futurs mossens a detectar millor els primers símptomes d'aquest perill", ha avançat Manu Keirse a Sud Presse, el president d'aquesta comissió interdiocesana per a la protecció dels infants, també professor de la Facultat de Medicina de la Universitat Catòlica de Lovaina. "Com saber quan estem ultrapassant els límits amb un menor? Si ens posem nerviosos o ens avergonyim quan un altre adult entra a l'habitació on som amb un menor és que manifestament tenim un problema", explica Keirse.

Es preveu també la creació d'un codi deontològic adaptat a cada institució religiosa. "Els candidats a mossèn han d'estar absolutament en harmonia amb ells mateixos i amb la seva sexualitat. Aquest és l'objectiu dels nous cursos", ha informat Keirse.

El passat desembre, l'Església catòlica belga va anunciar que pagarà indemnitzacions d'entre 2.500 i 25.000 euros a les víctimes d'abusos sexuals per part de religiosos, fins i tot en el cas que hagin prescrit legalment. Entre el 1969 i el 1985, l'església va rebre almenys 478 denuncies per casos de pederàstia, segons la Conferència Episcopal. Des que el Vaticà va cessar, el 2010, el bisbe de Bruges per haver abusat, almenys, del seu nebot −tot i que també hi ha denúncies d'una neboda i d'alguns membres d'una coral infantil−, les demandes s'han multiplicat i ja superen les 800, segons la premsa belga. "Les denúncies no s'aturen, algunes víctimes necessiten molt de temps per fer aquest pas davant el fiscal", ha assegurat un portaveu de la fiscalia.

stats