BARCELONA
Societat 16/06/2015

L’estrena de Colau: a Nou Barris amb desnonats

La nova alcaldessa escenifica el canvi de govern visitant la zona més vulnerable

Maria Ortega
4 min
A PEU DE CARRER L’alcaldessa, Ada Colau, va atendre ahir les preguntes dels veïns de Nou Barris.

BarcelonaSense la samarreta de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) i ja investida alcaldessa de Barcelona, Ada Colau va començar ahir el mandat fent el que ha fet tantes vegades: pressionar per evitar desnonaments. L’escenari va ser Nou Barris, el districte que -de bon tros- en concentra més i on hi ha els barris que ella mateixa va etiquetar com a “oblidats” a l’hora d’anunciar un pla d’inversions que posés el focus en les zones més necessitades. Mentre no es pacten les primeres decisions, aquests dies el nou govern de la ciutat escenifica els canvis en gestos com arrencar el mandat al costat dels més vulnerables i al districte de Nou Barris -el més afectat per la crisi- i desplaçar-se d’un lloc a l’altre en metro, cosa que va fer ahir l’alcaldessa -com també fa la seva homòloga a Madrid, Manuela Carmena-. Després d’una multitudinària sessió d’investidura, doncs, la líder de Barcelona en Comú va voler començar a treballar des del carrer. I, de fet, tots els regidors de districte van començar el dia als seus territoris assignats.

A 2/4 de 9 del matí Colau es va presentar a casa d’una família amb dos fills -de dos i set anys- que, com va explicar després, es va trobar, al costat de l’assistenta i la treballadora socials, ja amb les maletes a la porta perquè no els havien informat que el seu desnonament s’havia aturat. Colau, segons va detallar, va trucar a Bankia per confirmar que, efectivament, no hi hauria desnonament. Malgrat aquest drama familiar ajornat, la nova alcaldessa va destacar la situació de vulnerabilitat extrema en què es troben aquestes famílies, exposades a perdre-ho tot.

Només ahir al districte de Nou Barris s’havien d’executar nou desnonaments; quatre s’havien aconseguit frenar anteriorment, però hi havia incertesa sobre cinc més. Colau es va desplaçar fins a la casa d’una d’aquestes famílies, al barri de Ciutat Meridiana, i la nova regidora del districte, Janet Sanz, va fer el mateix en un altre cas. “Confirmem que l’emergència habitacional té noms i cognoms”, resumia més tard l’alcaldessa en repassar que la llista de desnonaments dels quals ja es té constància al districte és llarga i de deixar clar que “la desigualtat és una expressió territorial”. I que s’acarnissa amb Nou Barris.

Solucions “estructurals”

L’actuació d’ahir, però, va ser l’anècdota, la posada en escena del canvi. Una decisió “d’emergència”, segons Colau, que va dir que, a partir d’ara, es treballarà en solucions “estructurals” per al problema de l’habitatge i que no es repetirà la imatge de regidors -o, com ahir, de la mateixa alcaldessa- anant porta per porta a evitar desnonaments.

Aquest reivindicatiu tret de sortida al nou mandat va servir, d’entrada, per trepitjar l’ull de poll al govern sortint. El grup municipal de CiU, en un comunicat, i exercint per primer cop d’oposició, acusava Colau d’“oportunisme” i remarcava que tots els desnonaments d’ahir havien quedat aturats per la gestió del govern de Xavier Trias. Una afirmació que Janet Sanz, regidora del districte i dona forta del nou govern, rebatia, a través del seu compte de Twitter, assegurant que només quatre estaven realment aturats.

Picabaralles polítiques al marge -les primeres del nou escenari-, el que ja ha anunciat Colau és que, sent coherent amb les prioritats fixades en campanya, la primera comissió de govern del seu equip, que se celebrarà demà, ja té un punt definit: demanar a la segona tinent d’alcalde, Laia Ortiz, que reuneixi urgentment la Mesa de Prevenció de Desnonaments. Segons va detallar, es va constituir a petició de la PAH i aglutina els diferents actors implicats en la sagnia dels desnonaments, des de les entitats financeres fins a les socials passant per representants policials, judicials i del mateix Ajuntament.

Més personal a Nou Barris

Un dels canvis que vol introduir l’alcaldessa, més enllà de garantir que aquest òrgan es reuneix amb una regularitat que ara no estava tenint, és que s’hi incorpori un representant del districte de Nou Barris, el més afectat per la problemàtica. També preveu un increment de recursos en aquesta zona, com ara ampliar la plantilla de l’Oficina d’Habitatge del districte perquè, diu, no pot ser que tingui el mateix nombre de treballadors que la d’altres zones on el problema dels desnonaments no és tan sagnant. La prioritat, insisteix, és establir protocols que evitin arribar fins al punt crític del desnonament i dotar la ciutat d’un parc d’habitatge social en condicions.

En matèria de desnonaments, la síndica de la ciutat, Maria Assumpció Vilà, també ha demanat canvis, com ara incorporar més habitatges d’emergència als protocols o fer que sigui personal del Centre d’Urgències i Emergències Socials de Barcelona qui intervingui en els desnonaments en lloc del personal dels Centres de Serveis Socials.

Primeres decisions, demà

El nou govern de Colau es va posar ahir a treballar als diferents districtes i els regidors es van trobar, ja al migdia, a l’Ajuntament per posar en comú la feina feta. Demà tindrà lloc la primera comissió de govern i es fixaran els reptes prioritaris en les diferents àrees. Ja des de l’oposició, a més de destacar la seva feina quan era al govern per frenar desnonaments, CiU va notificar ahir que la primera pregunta que farà al nou equip municipal és el cost dels actes de la multitudinària investidura de Colau. La nova etapa política a Barcelona està, definitivament, en marxa.

Bosch justifica el sí a Colau com un intent de sumar-la al procés

El líder d’ERC a Barcelona, Alfred Bosch, va justificar ahir en una carta oberta el seu vot favorable a la investidura d’Ada Colau com a alcaldessa. “Un sí a la investidura no significa que hàgim signat un acord d’estabilitat o de govern”, va explicar el dirigent republicà, que va recordar que el seu partit va votar a favor de la investidura de Xavier Trias el 2011. Aquest , segons va apuntar, intenta “generar complicitats amb qui haurà de liderar la ciutat a partir d’ara”. “Ens podrem posar d’acord en moltes propostes en benefici de la ciutat, però també pel que fa al procés sobiranista i per sumar-hi l’espai que Barcelona en Comú representa”, va expressar. En la mateixa carta, Bosch va defensar que “el paper d’ERC és fonamental per garantir la culminació i èxit del procés”, perquè considera que ocupa “l’espai central de la societat catalana, la de la gent progressista que vol una Catalunya independent”. En aquest sentit, el portaveu del grup republicà va reivindicar: “Des de Barcelona tenim l’oportunitat de bastir unes complicitats que poden fer del nostre somni una realitat imparable”.

stats