TRIBUNALS
Societat 16/07/2012

L'exalcalde de Torrelles de Foix nega haver encarregat matar el seu successor

Un narcotraficant admet en el judici haver rebut l'encàrrec

Acn
4 min
L'exalcalde de Torrelles, Erasme Torrents, a l'entrada del jutjat d'Igualada / MANUEL HIDALGO (ACN)

BarcelonaL'exalcalde de Torrelles de Foix (Alt Penedès) Erasme Torrents (CiU) ha negat en el judici que ha començat aquest dilluns que encarregués l'assassinat del seu successor, Salvador Miralles, que, després de ser tinent d'alcalde amb ell, va presentar una moció de censura i va ser alcalde amb els vots del PSC. Tot i així, un home condemnat per narcotràfic ha admès que va rebre l'encàrrec de part d'un afiliat del PP. Però aquest home s'ha negat a declarar. La fiscalia acusa Torrents i dos homes més vinculats a CDC de promoure el crim, juntament amb l'afiliat del PP, per als quals demana 12 anys de presó, i el seu fill, a més del 'narco' i un altre individu. Segons la fiscalia, quan Torrents era alcalde va canviar un pla urbanístic per augmentar el sòl edificable en una zona on ell tenia interessos. Quan Miralles va guanyar la moció de censura, s'hauria posat d'acord amb Isidro A. T., que també tenia interessos urbanístics a la zona, i dos homes propers a CDC, Alberto P. G. i Joan G. P., per matar el nou alcalde. Per a tots quatre la fiscalia demana 12 anys de presó per conspiració per assassinar.

El narcotraficant, Sebastián B. S., ha explicat que un dels seus clients, Sergio Jesús A. G., era fill d'un membre del PP i regentava un bar. A principis del 2005 li va oferir diners per matar Miralles, que s'havia convertit, a mitjans del 2004, en el nou alcalde. "Em va preguntar si coneixia algú que fes aquest tipus de feines", ha explicat. També ha afegit que li va donar una fotografia de l'objectiu, un mapa amb els llocs on el podria trobar i li va oferir 50.000 euros, tot i que mai li va avançar diners. El traficant va contactar amb un conegut seu, Jaime D. S., inicialment implicat en la trama però que ara ja no està acusat, però finalment van decidir no cometre el crim.

El traficant ha explicat que sabia que els diners que li oferia eren del pare de l'amo del bar, Isidro A. T., proper al PP, però que també hi havia altres persones implicades, i que el motiu del crim eren problemes urbanístics. Quan el camell va dir a l'amo del bar que no farien la feina, aquest li va respondre que no es preocupés, que ja trobarien "algú altre". Mai van arribar a concretar com es cometria el crim.

Sobre el rifle que li van decomissar, ha dit que no tenia permís, però que se l'havia comprat mesos abans a Andorra per fer pràctiques en una finca seva. La fiscalia va retirar els càrrecs contra ell per conspiració per assassinar, i li demana un any i tres mesos de presó per tinença il·lícita d'armes.

Per la seva banda, l'amo del bar, Sergio Jesús A. G., per a qui la fiscalia demana deu anys de presó, ha negat que encarregués el crim al seu traficant. Tot i així, durant la instrucció del cas va arribar a admetre que quan havia pres cocaïna podia dir coses que després no recordava i, per tant, va deixar oberta la porta a haver encarregat l'assassinat. Ha dit que no tenia problemes econòmics i que mai va mostrar una fotografia a Sebastián B. S. Per això, només s'explica que el camell el volgués implicar en el cas per l'odi que li té i per un deute de 500 euros.

En una llarga intervenció, Torrents ha explicat que ell i Miralles no es portaven malament inicialment. De fet, ha dit que va ser ell qui volia que Miralles fos el número 1 de CDC a les eleccions municipals del 2003, però que aquest, com que no volia perdre i va comprovar que com a cap de llista era difícil guanyar, va preferir ser el número 2. Durant el primer any de mandat, Torrents va anar presentant Miralles a diversos habitants del poble i tothom li deia que era un "fantasma", segons ha explicat al judici. A més, alguns regidors i treballadors de l'Ajuntament deien que abandonarien el càrrec si no ho feia Miralles. Per això li va demanar que dimitís, cosa que Miralles no es va prendre bé, i va ser llavors quan va presentar la moció de censura.

Segons Torrents, mai es va plantejar agredir o matar Miralles, i també ha negat que hi hagués motivacions urbanístiques en les diferències entre tots dos. De fet, ha insinuat que Miralles li havia fet proposicions il·legals.

El que no ha acabat d'aclarir Torrents és la reunió que va tenir ell amb Isidro A. T, on aquest li va demanar diners perquè tenia el seu fill a la presó. L'exalcalde li va proposar de comprar-li un pis, però no van parlar més del tema. Durant la conversa, hauria sortit el tema de la suposada conspiració per matar Miralles, però l'acusat no ha concretat en quins termes es va produir. Com que l'altre intervinent a la conversa no ha volgut declarar, l'assumpte no ha quedat gens clar. El que sí que ha assegurat Torrents és que mai va parlar amb el 'narco'.

Joan G. P. ha explicat que ell vivia i treballava a Vilafranca del Penedès com a fotògraf, i que sovint feia encàrrecs per a CDC en diversos pobles de la zona per fer-los cartells i programes electorals o fulletons municipals. Treballava per a l'Ajuntament de Torrelles fins a la moció de censura, quan va decidir renunciar-hi. Ha admès que en una reunió entre CiU i PP, quan hi va haver la moció de censura, es va decidir intentar desacreditar el nou alcalde explicant que devia diners i que tenia un cotxe embargat. Per això, va fer una foto del cotxe de la víctima i la va donar a Isidro A. T. perquè, a través dels seus contactes al PP, aconseguís confirmar l'embargament.

Alberto P. G., aleshores president de CDC a Torrelles i amo d'una botiga d'alimentació, ha negat que ordenés apallissar o matar Miralles, però sí que ha admès que "molta gent" al poble l'hi demanava. A més, ha dit que Isidro A. T. també els volia involucrar, però en desconeix el motiu. Aquest dirigent convergent ha explicat que després de la moció de censura ell i altres membres del partit van ser objecte d'una "persecució" per part del nou equip de govern.

Inicialment les defenses han demanat anul·lar tot el procés en considerar que està 'contaminat' per l'obtenció inicial de proves com la confessió del narcotraficant, que es va fer sense advocat, i les imatges d'un vídeo de casa seva, ja que es van fer en el marc d'una investigació per drogues. Els magistrats del tribunal han considerat que això s'haurà de decidir després d'haver escoltat i presenciat totes les proves. El judici continuarà fins dijous.

stats