Societat 10/02/2011

L'excap dels Mossos de Figueres considera que Delort el va suspendre amb 'arbitrarietat' i 'mala fe'

L'excap de la comissaria dels Mossos d'Esquadra a Figueres, l'inspector Ferran Gómez, considera que el secretari de Seguretat, Joan Delort, el va suspendre de forma 'arbitrària' i amb 'mala fe' després que el 8 de març del 2010 abandonés la seu policial durant la gran nevada que va afectar les comarques gironines

3 min
L'Inspector cap de l'Àrea Bàsica Policial de Figueres, Ferran Gómez, en una imatge d'arxiu.

BarcelonaEn la denúncia contra Delort per prevaricació i injúries, a la qual ha tingut accés l'ACN, l'inspector diu que la decisió del secretari de Seguretat va ser 'capriciosa' i que les posteriors declaracions als mitjans de comunicació van suposar un 'escarni públic' i un 'desprestigi' per ell. El cas està sent investigat en un jutjat d'Instrucció, segons han confirmat fonts judicials a l'ACN.

Tres dies després de la nevada, Delort va suspendre cautelarment Gómez de funcions, li va retirar l'arma i la placa, va ordenar la pèrdua dels complements de sou i li va prohibir entrar en dependències policials sense autorització. Segons la denúncia de l'inspector, Delort va prendre aquestes decisions amb 'coneixement fefaent' que la normativa aplicable a Gómez especifica que els inspectors queden fora del sistema de control horari i que no han de comunicar a cap superior quan surten de comissaria.

A més, diu que Delort sabia els motius que havien provocat la sortida de Gómez de la comissaria: una trucada urgent perquè anés a buscar la seva filla de nou anys a l'escola, ja que la nevada havia obligat a tancar el centre i ningú més la podia anar a buscar. Segons Gómez, abans de sortir de la comissaria va comunicar-ho als dos sotsinspectors, que van estar-hi d'acord i es van coordinar totes les funcions, mantenint el contacte permanent durant tot el dia, sense que cap funció quedés desatesa. Durant la instrucció de l'expedient sancionador, els dos sotsinspectors van confirmar la versió de Gómez.

La denúncia també recorda que altres comandaments van abandonar aquell dia les seves respectives comissaries per motius similars, i no van ser sancionats. L'inspector de Figueres concreta el cas del cap de la comissaria de Sant Feliu de Guíxols, que va sortir de comissaria per motius personals sense demanar permís a cap superior, va quedar atrapat per la nevada i no va poder tornar. Se li va obrir un expedient, però no se'l va sancionar.

Malgrat això, el secretari de Seguretat, va fer una resolució 'capriciosa i arbitrària' en què acusava Gómez de 'deixar de complir les seves funcions', però sense concretar-les i de forma 'totalment immotivada'. De fet, segons l'inspector, en una resolució posterior, del 20 de maig, ja no es culpa l'inspector d'incomplir les seves funcions. A més, se li va aixecar la suspensió però se'l va traslladar a Barcelona.

Per a l'inspector, el secretari de Seguretat va 'anteposar la seva voluntat' a qualsevol consideració fàctica o jurídica, amb l'únic propòsit de 'conculcar la legalitat reguladora' i perjudicant 'greument' Gómez.

El 3 de setembre es va acabar el procediment 'artificiós' i es va dictar una resolució també 'artificiosa', 'trufada d'irregularitats, dades tergiversades' i amb 'mala fe' que va considerar una falta greu l'actuació de Gómez per negligència greu dels deures i obligacions del seu càrrec, i el sancionava amb un any d'immobilització en l'escala policial.

En la denúncia de Gómez també es fa referència a les declaracions del secretari general d'Interior, Joan Boada, que mantenia discrepàncies internes amb Delort, va dir el 6 d'octubre que les mesures cautelars es van adoptar 'abans que s'acabés l'anàlisi dels fets'. Un cop coneguda la denúncia, Boada va dir que era 'legítima' i serviria perquè quedés 'clar el paper de cadascú' durant la nevada.

Declaracions injurioses

L'altre delicte pel qual l'inspector denuncia Delort és el d'injúries. Delort va parlar pocs dies després de la suspensió cautelar en un mitjà de comunicació explicant el resultat de l'expedient sancionador quan encara no s'havia tancat ni Gómez havia pogut defensar-se. Delort va dir que l'objectiu de l'expedient era 'apartar-lo per sempre de Figueres' perquè havia quedat desacreditat davant les bases de la comissaria.

Aquestes declaracions, segons la denúncia, 'lesionen la dignitat' de l'inspector, 'menyscaben la seva reputació i atempten contra la seva pròpia estima en formular judicis de menysvaloració amb publicitat en mitjans de comunicació'.

Aquestes mesures cautelars han afectat d'una forma 'important' la vida professional i personal de l'inspector, segons ell mateix, ja que la seva reputació ha quedat desprestigiada i pateix un trastorn adaptatiu amb símptomes d'angoixa i de depressió que requereix un tractament psicoterapèutic.

Els delictes pels quals ha estat denunciat Delort li podrien comportar una multa de tres a catorze mesos i la inhabilitació per càrrec públic de set a deu anys.

stats