Societat 15/03/2011

Conseqüències difíciles de preveure de la fuita de Fukushima

L'exdirector d'Ascó considera que s'està creant alarma innecessària mentre un catedràtic de la UPC admet que la situació és molt complicada

Jordi Nicolás Soler
2 min
ascó

BarcelonaLes conseqüències dels darrers esdeveniments que s'estan produint al Japó, després que s'hagi detectat una fuita en un dels reactors de la central nuclear de Fukushima, són difícils de preveure fins i tot per als experts.

"És un tema molt delicat i la informació s'ha de contrastar i veure com evoluciona, perquè no ha passat res significatiu. Quan es diu que s'ha llançat contaminació a l'exterior se n'ha de dir la quantitat, perquè si no s'està manipulant; segons la quantitat, no és perillós". Així de crític s'ha mostrat Lluís Coll, exdirector de les centrals nuclears d'Ascó 1 i Ascó 2, en referència al tractament de les explosions de la central nuclear de Fukushima per part dels mitjans de comunicació. "La catàstrofe no justifica certs titulars que s'han vist, i no és just perquè la gent es posa nerviosa", ha sentenciat.

En declaracions a RAC1, Coll ha matisat que la catàstrofe de la nuclear de Fukushima "és perillosa si es trenquen totes les contencions de la central". "Mentre hi hagi una refrigeració complexa i poc segura no podem assegurar que el tema estigui estabilitzat", ha dit. Pel que fa la possibilitat que les conseqüències d'aquesta radioactivitat arribin a Catalunya, Coll ha assegurat que "podem estar ben tranquils". "Aquí no hi ha terratrèmols, tenim un aqüeducte romà que s'aguanta des de fa dos mil anys", ha afegit. A la pregunta de si la seguretat de les centrals nuclears s'hauria de revisar, ha defensat el sector: "Ens hauríem de replantejar també fer els cotxes més segurs?", ha preguntat. "Evidentment, d'aquesta catàstrofe se n'extrauran lliçons per millorar, però això sempre ha passat en el món nuclear. S'han de fer assajos d'emergència, i evacuar molta gent en 10 minuts com han fet els japonesos, i n'hem d'aprendre", ha dit.

Tanmateix, Javier Dies, catedràtic d'Enginyeria Nuclear de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), adverteix de la gravetat de la situació: "És més complicada que ahir, ja que fins ara les explosions no havien afectat l'edifici del reactor", ha admès Dies. "Hem perdut una barrera contra la radioactivitat i aquesta podrà afectar les persones que visquin al voltant d'aquella zona, un perímetre de seguretat de 20 quilòmetres al voltant de la nuclear de Fukushima i que ara s'ha ampliat a 30 quilòmetres.

Per Dies, "la situació podria empitjorar si es trenquessin les dues capes de protecció a tots els reactors". D'altra banda, el catedràtic ha volgut defensar la política de comunicació del govern japonès: "És normal que siguin prudents i vulguin tranquil·litzar la gent". S'arribarà a una situació com la de Txernòbil? Dies ho té clar: "No pot ser del tot equivalent, perquè aleshores el reactor va explotar quan estava operant, mentre que els problemes que hi ha a Fukushima van començar quan ja estaven aturats els reactors". Pel que fa a l'impacte mediambiental de la catàstrofe, Dies ha assegurat que tot dependrà de la direcció cap a on bufi el vent: "La radioactivitat es dispersa a l'atmosfera i va caient al terra, i les partícules poden arribar lluny, però com més lluny arribin, més diluïdes estaran. Alguns d'aquests àtoms poden arribar enormement lluny, però en quantitats molt petites, que no són perilloses per a la població", ha assegurat.

(Aquesta informació ha estat modificada parcialment un cop contrastades les indicacions del comentari fet pel lector que firma amb el nick 'xaxot').

stats