L' APARADOR HISTÒRIA
Societat 14/08/2011

L'exèrcit català guanya la batalla de Talamanca

Clàudia Pujol
1 min
L'exèrcit català guanya la batalla de Talamanca

Tal dia com avui del 1714, l'exèrcit català comandat per Antoni Desvalls, el marquès del Poal, causava més de mig miler de baixes borbòniques al voltant del poblet de Talamanca. Seria l'última victòria militar dels catalans en la Guerra de Successió -que malauradament no canviaria el resultat final.

Els exèrcits del segle XVIII eren molt diferents dels actuals. Sense anar més lluny, el marquès del Poal es movia per la Catalunya Central amb tot un seguici de secretaris, advocats i escrivans, a més d'un exèrcit perfectament organitzat... i vestit! Les unitats es movien ordenadament, hissant banderes, repicant tambors, fent sonar corns marins i lluint uns uniformes impol·luts (almenys abans d'entrar en combat), pesats i de colors vius. Per tant, si algú encara té a la ment la imatge d'un grup de miquelets esparracats camuflant-se entre l'espessa vegetació de Talamanca i emprant tècniques guerrilleres, va molt errat.

També va errat el que pensi que els fusells i els pedrenyals que duien les tropes catalanes i borbòniques funcionaven com una carabina automàtica actual. Després de cada tret, l'arma s'havia de tornar a carregar. Tenint en compte que un soldat ben entrenat podia disparar un parell de vegades per minut, els combats eren inevitablement a càmera lenta. I sort, si no el nombre de baixes de Talamanca, en lloc de ser centenes, n'haurien estat milers.

stats