LGBTI
Societat 29/06/2016

L’homofòbia als instituts no es denuncia

Josep Ferrer
2 min

L’hospitalet De LlobregatVuit de cada deu alumnes de l’Institut Bellvitge de l’Hospitalet de Llobregat reconeixen que en el seu centre educatiu han sentit insults homòfobs i han vist assetjament per l’orientació sexual. A més, tres de cada deu estudiants que es declaren homosexuals asseguren que han rebut algun tipus vexació. Aquestes són les principals conclusions de l’estudi que s’ha presentat aquest matí sobre l’impacte del bullying en les persones lesbianes, gais, transsexuals, bisexuals i intersexuals, el que es coneix com a LGTBIfòbia.

Malgrat l’evidència de les dades, en el primer estudi d’aquest tipus que es fa a Catalunya, no hi ha registrada cap denúncia per aquest tipus de vexacions. Aquesta invisibilitat és el que més ha sorprès els investigadors, ja que vol dir que “s’ha normalitzat l’assetjament en relació a aquestes temàtiques, i és una dada molt preocupant”, segons indica Francisca Cifuentes, una de les autores de l’estudi.

Per aquest motiu, el president de l’Observatori Contra l’Homofòbia (OCH), Eugeni Rodríguez, demana a les administracions que creïn mecanismes per poder denunciar aquests assetjaments. “Creiem que una fórmula molt adequada és l’establiment d’un telèfon en què al darrere hi hagués psicòlegs de manera que al nen o la nena li poguessin dir què ha de fer i tenir un acompanyament durant tot el procés”, assenyala.

Des de l’Ajuntament de l’Hospitalet, l’alcaldessa, Núria Marín, s’ha compromès a crear mecanismes “que siguin discrets, ràpids i eficaços” a través, per exemple del telèfon, el mail o aplis mòbils per poder recollir aquestes denúncies: “És evident que el problema existeix, i si no el veiem i no el detectem, no podem actuar”. L’estudi, elaborat per l’OCH amb la col·laboració del departament de psicologia social de la UAB, es va fer al febrer a 241 alumnes d’entre 12 i 18 anys.

stats