Societat 07/08/2011

L'honor de Harrison Ford

Ahir va arribar al Festival de Locarno una de les cintes mes esperades, Cowboys & aliens , de Jon Favreau, amb Daniel Craig i Harrison Ford, que va rebre un premi especial decidit a l'últim moment.

Jordi Picatoste
3 min
L'honor de Harrison Ford

Locarno (Suïssa).Diuen que a la gent de la faràndula no els agrada rebre premis d'honor per tota la seva trajectòria perquè això significa que són vells i que se'ls està convidant amablement a jubilar-se. Evidentment, el certamen suís no ha tingut en compte aquesta consideració i, en una decisió comunicada a l'últim moment -dimarts a dos quarts de deu de la nit, quan la premsa veia precisament la pel·lícula que ha portat Harrison Ford al festival-, ha considerat que seria adient donar un premi especial al protagonista d' A la recerca de l'arca perduda .

A Harrison Ford, però, no el deu sorprendre gaire aquest nou rol, guanyat amb els anys, 69 exactament. Fins i tot es diria que s'hi està acostumant amb professionalitat. Ja va veure com el seu amic Steven Spielberg li havia preparat el relleu amb Shia Labeouf en l'últim Indiana Jones , i com ja no era l'home madur que seduïa una joveneta sinó que li feia de mentor a La bellesa del matí . I ara veu com a Cowboys & aliens el protagonista és Daniel Craig i ell és relegat a un paper secundari, de l'estil del Burls Ives de Grans horitzons , encara que Ford no guanyarà cap Oscar per la seva interpretació (com sí que va fer Ives).

Ford va assegurar ahir en roda de premsa que continuarà sent actor fins que l'hi permetin. En canvi, no té cap interès a provar l'aventura de la direcció. "Durant tots aquests anys he treballat amb directors que treballaven molt més que jo per molts menys diners. Respecto molt la feina dels directors, però ni estic atret ni capacitat per ser-ho", va dir. Aquestes declaracions van permetre continuar una broma que havia encetat abans el director Jon Favreau: "Estic molt orgullós d'haver estat dirigit al set per Harrison Ford". Sobre el premi que se li ha concedit i la seva trajectòria, Ford va afirmar que ell ha tingut molta sort "per poder haver treballat amb tants grans directors i actors i per haver començat en el món del cinema en un moment en què la gent hi anava en massa".

Curiosament, qui més va parlar davant la premsa va se Favreau, que va lloar la cultura cinematogràfica dels espectadors europeus per sobre de la dels americans, a més de fer la pilota als periodistes que eren presents: "Als Estats Units he de respondre preguntes sobre tafaneries del rodatge. Per això és refrescant venir a Europa i respondre les vostres". Amb idèntica claredat va definir l'estratègia actual del cinema americà. "El cinema ha canviat. A l'hora de fer pel·lícules es pensa en high concepts , és a dir, en films que siguin fàcilment comprensibles per a tothom. Les pel·lícules high concept d'ara, com Cowboys & aliens , eren les cintes de sèrie B dels anys 50", va explicar Favreau. I va confirmar: "Es fan pel·lícules per a la gent que va al cinema, i els que van cada divendres al cinema són els adolescents". "Ara veureu un munt de films protagonitzats per nois de 20 anys", va afegir.

Tot l'equip de Cowboys & aliens present a Locarno -Ford, Craig, Favreau i l'actriu Olivia Wilde- van expressar la seva il·lusió per fer un western , un gènere poc conreat des de fa dècades i, segons el director, "més ben entès a Europa que als Estats Units". Com a high concept que és, la pel·lícula s'explica sola: cowboys d'una banda i àliens de l'altra. Tot en un ambient d'estranya concòrdia. Com que hi ha una nova amenaça externa, les rancúnies i rivalitats ja no existeixen i tothom se solidaritza i fins i tot blancs i indis aprenen a treballar conjuntament per enfrontar-se al que és desconegut i terrorífic. La metàfora també sembla fàcil. Si realment fos una pel·lícula dels 50, els extraterrestres representarien l'amenaça comunista. Ara no és estrany pensar que es refereix al terrorisme islamista.

stats