EDUCACIÓ
Societat 02/07/2012

L'horari intensiu a primària, a examen

Sis escoles catalanes faran un horari compactat el curs vinent dins una prova pilot del Govern. La petició la van fer les associacions de pares i busca, entre altres objectius, millorar el rendiment escolar.

Elisabet Escriche
2 min
MENYS DESPLAÇAMENTS 
 La prova pilot vol evitar massa desplaçaments i aprofitar millor acadèmicament  els matins, quan el rendiment dels nois i noies és més alt. En funció dels resultats,  es decidirà sobre la seva continuïtat.

PLATJA D'ARODe nou del matí a dues del migdia. Aquest serà el nou horari lectiu dels prop de 700 alumnes que estudien en les tres escoles d'educació infantil i primària que hi ha a Castell - Platja d'Aro. Aquests centres, juntament amb tres més, el d'Esclanyà i el de Vall-llobrega -al Baix Empordà- i el del Papiol -al Baix Llobregat-, formaran part el curs vinent d'una prova pilot d'Ensenyament per avaluar el funcionament de la jornada intensiva en aquesta etapa educativa.

La proposta va sortir de les mateixes associacions de mares i pares (AMPA) arran de la supressió de la sisena hora el curs passat. "Un 80% dels pares de les tres escoles hi van donar suport i van decidir portar-la al consell municipal d'educació i després, amb el suport de l'Ajuntament, a la Generalitat", explica Glòria Garrido, la presidenta de l'AMPA de l'escola Els Estanys de Platja d'Aro, que és el centre que té més alumnes al municipi (400).

Les AMPA van sol·licitar la jornada intensiva per millorar el rendiment educatiu (al matí els estudiants estan més desperts), frenar el lleuger absentisme escolar que s'havia detectat en els nens d'infantil a la tarda, evitar quatre desplaçaments de casa al centre i conciliar la vida laboral dels pares amb l'educativa. "Si treballen no poden anar a buscar els nens a les dotze, en canvi molts d'ells sí que poden fer-ho a les dues", explica la mateixa Glòria Garrido.

La mesura no repercutirà en els horaris dels alumnes que es queden a dinar al centre, ja que el menjador es farà, amb tota probabilitat, de dues a quatre i, a partir d'aquesta hora, es duran a terme les activitats extraescolars que fins ara es feien al migdia. Sí que repercutirà, però, en les activitats que es fan fora de l'escola i que depenen de l'Ajuntament, que s'avançaran una hora. "Tan bon punt el Consell Comarcal del Baix Empordà ens confirmi que el dinar s'acaba a les quatre, començarem a treballar amb les entitats per fixar el nou horari", explica el regidor d'ensenyament, David Prohias. El Consell Comarcal també ha de determinar el transport escolar. "Depenent del pressupost que tingui donarà un servei o un altre", deixa clar Prohias. L'ens comarcal resoldrà tots aquests dubtes abans de dues setmanes.

Avaluació a final de curs

Tot i que la intenció de la Generalitat és que la prova pilot duri tres anys, un cop s'acabi el curs vinent se n'avaluarà el funcionament. Per resoldre possibles problemes també es crearà una comissió de treball, de la qual formaran part Ensenyament, la comunitat educativa i els ajuntaments. La Generalitat donarà per bona la prova pilot si es demostra que ha millorat el nivell acadèmic i si continua comptant amb el vistiplau dels pares.

Ensenyament ha volgut deixar clar que no s'ha plantejat la implantació generalitzada d'aquesta mesura. De fet, la conselleria es mostra partidària de mantenir l'horari partit en aquesta etapa educativa. La prova, doncs, es valorarà d'una manera diferent a la implantació més generalitzada de la jornada intensiva a secundària.

stats