SERVEIS SOCIALS
Societat 13/07/2012

L'hotel per a desnonats atendrà 40 famílies

Barcelona ubicarà en ple Eixample l'hotel per a desnonats que va anunciar el novembre passat com a mesura estrella de la seva política de serveis socials. L'hotel social atendrà almenys 40 famílies.

Albert Balanzà
3 min
PISOS A LA FI APROFITATS  Els habitatges abandonats de Londres amb Villarroel, de planxa grisa exterior, s'ocuparan abans de final d'any.

BARCELONA.Barcelona no marxarà de vacances sense saber quina dimensió tindrà i on s'ubicarà el flamant hotel per a desnonats que la tinença d'alcaldia de Qualitat de Vida va anunciar ara fa vuit mesos. Un dels projectes estrella del govern municipal per donar resposta a la plaga actual de desnonaments, també anomenat hotel social, s'obrirà a finals d'any al número 56-58 del carrer Londres, a l'illa d'equipaments on des de fa cinc anys hi ha en funcionament l'escola de cicle infantil i de primària Mallorca, l'escola bressol Londres i un aparcament subterrani de Barcelona Serveis Municipals (BSM). Es tracta d'un edifici de planta baixa i cinc plantes totalment buit, amb pisos i espai per a 40 famílies, que havia de ser destinat a habitatges protegits.

L'Ajuntament ha decidit tirar endavant el projecte i descartar altres ubicacions per a l'hotel social un cop ha tingut a mà, des del 14 de juny, la sentència ferma del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que desestima el recurs d'apel·lació de la comissió de veïns Pro Illa Verda, que des de fa nou anys batalla per enderrocar els equipaments a favor d'una zona verda. Altres moviments de protesta semblants s'han produït a la ciutat, per exemple, quan l'Ajuntament va decidir ocupar una part del Parc de l'Escorxador amb una seu provisional de Bombers.

El contenciós, que ara només es pot elevar al Tribunal Suprem, es va iniciar el 2003 i va donar el 2008 la raó als veïns -entre els quals hi ha un ex alt càrrec del Govern-, però l'Ajuntament va contraatacar canviant el planejament. Els pisos van deixar de ser equipament i van passar a comptar com a habitatge de protecció oficial, i a més es va crear una nova zona verda molt a prop, a l'illa delimitada pels carrers París, Casanova, Còrsega i Villarroel.

Garanties judicials

Fonts municipals han admès que encara hi ha una possibilitat que la justícia, el Tribunal Suprem, impedeixi que es concreti el projecte en aquest edifici quasi abandonat -on ahir es podien veure materials de construcció deixats des de fa temps a la planta baixa i les oficines de l'entreplanta ben empolsegades-, però el jutge hauria donat garanties de futur al projecte en cas que l'Ajuntament compleixi la funció de destinar l'espai a un equipament social i provisional. "Casa perfectament amb la idea de fer una residència familiar per a gent que es queda sense pis fruit d'un desnonament", han explicat aquestes mateixes fonts municipals.

Es dóna la circumstància que la comissió mixta sobre desnonaments, que es va constituir també al novembre, poc després que l'Ajuntament fes pública la voluntat de limitar els efectes d'aquestes expulsions, es reunirà la setmana que ve per avaluar aquests primers mesos de treball, en què els grans avenços han estat conèixer amb antelació els desnonaments per actuar. La reunió tindrà lloc dies abans que l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, anunciï oficialment la ubicació del nou hotel per a desnonats.

700.000 euros en petits ajuts

L'hotel social era una prioritat de la tinença d'alcaldia de Qualitat de Vida, que dirigeix Maite Fandos, amb l'assessorament en aquest àmbit de l'exdirigent socialista Àlex Masllorens: el projecte pretenia posar un remei més sòlid a les solucions provisionals que els serveis socials municipals adoptaven fins ara, i que es limitaven a establir convenis amb pensions i pisos d'emergència d'entitats privades per reubicar les víctimes de desnonaments. Segons les dades recollides a Qualitat de Vida, en els primers quatre mesos de l'any, l'Ajuntament de Barcelona ha destinat un total de 700.000 euros a ajudar els desnonats a fer petits pagaments de lloguer o a pagar activitats de lleure o beques de menjador per a fills de famílies immerses en aquesta problemàtica.

Quan l'Ajuntament va anunciar la previsió d'adquirir un bloc de pisos per a casos d'emergència, de seguida va desestimar la possibilitat de fer un bloc de nova construcció i de propietat municipal, tenint en compte les estretors d'inversió de l'actual pressupost. En aquell moment es va apuntar l'inici de les negociacions amb entitats com Càritas, Arrels i Creu Roja amb aquest objectiu. Però l'opció de l'hotel social a l'illa d'equipaments de Villarroel-Londres, dos carrers per sota de l'avinguda Diagonal i dos carrers per sobre de l'Hospital Clínic, s'ha vist com una oportunitat. "Sabem que la disponibilitat de 40 pisos és clarament insuficient en vista de les xifres actuals de desnonaments continus a la ciutat", han admès les fonts municipals consultades. L'Ajuntament, en qualsevol cas, no ha descartat l'establiment d'acords amb aquestes entitats per estendre la xarxa de pisos per a desnonats, que també compta amb els 600 pisos que el Patronat Municipal de l'Habitatge posa a disposició de la taula d'emergència social perquè analitzi i atorgui una llar als casos més urgents.

stats