Societat 01/04/2012

L'incendi de Fragas ja ha cremat 700 hectàrees de parc natural

El president gallec, Alberto Núñez Feijóo, ha afirmat que el foc podria ser intencionat, ja que va començar en tres punts diferents

Efe
3 min
Incendi d'As Fragas, a Galicia / EFE

Santiago de Compostel·laAmb l'ajuda de la Unitat Militar d'Emergències (UME), Galícia ha redoblat els seus esforços per intentar sufocar el foc que crema al parc natural de Fragas do Eume (la Corunya), mentre que Astúries s'afanya a apagar els 21 incendis forestals que encara continuen actius en 15 municipis.

La Xunta de Galícia ha xifrat en més de 700 les hectàrees afectades per aquest foc, que es va declarar durant la tarda d'ahir dissabte i que es manté actiu amb un nivell d'alerta 1, el més elevat, per la proximitat de les flames a habitatges.

De fet, s'ha desallotjat unes 200 persones en els llogarets d'O Coto, Vilariño, A Ribeira i Teixido.

A la zona hi treballen 224 militars de la Unitat Militar d'Emergències (UME) amb 20 brigades forestals, que tenen el suport de cinc helicòpters i quatre avions.

Diferents fonts han confirmat que l'incendi ha afectat greument aquest parc natural, un bosc atlàntic protegit que s'estén per tota la conca del riu Eume sobre una superfície d'unes 9.000 hectàrees.

A més, l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) gairebé no espera pluges en les pròximes hores al municipi d'A Capela, on es troba aquest parc, i indica a la seva pàgina web que la probabilitat de precipitacions per a avui diumenge se situa entre un 5 i un 10 per cent, i per a demà, dilluns, entre un zero i un 5 per cent.

Ourense

A la província d'Ourense roman actiu un incendi a la parròquia d'Arauxo, al municipi de Lobios, en què fins ara han cremat més de vint hectàrees, i els focs de Cortega-Valondo (Cortegada) i Avió-Abelenda, al municipi d'Avió, en què s'han cremat unes 20 i 72 hectàrees de muntanya, respectivament, ja estan controlats.

Podria ser intencionat

El president gallec, Alberto Núñez Feijóo, ha destacat que el foc forestal que afecta l'espai natural de Fragas do Eume ha començat en tres focus, i ha insistit que "no cal perdre de vista que hi ha gent que crema". Al mateix temps, s'ha compromès a treballar per deixar la zona "com estava".

El president ha mantingut reunions amb els alcaldes dels ajuntaments dels quals forma part aquest espai natural, als quals ha agraït la feina per preservar les cases, els béns i les vides, igual que el dels veïns i els efectius d'extinció.

Tot sembla indicar, ha apuntat, que l'incendi va començar en més d'un focus i destaca les dificultats que han causat el vent i la sequera prolongada en aquella zona. Ha insistit que treballen amb tots els mitjans de què disposen, per terra i també per aire.

Altres acusacions

L'Associació per a la Defensa Ecològica de Galícia (ADEGA) ha atribuït a les "miserables polítiques de conservació i als errors de les estratègies forestals de la Xunta", l'incendi de Fragas do Eume.

Segons aquesta organització, des de començament d'any han cremat més de 6.000 hectàrees de muntanya en diversos punts de Galícia.

A Astúries, els serveis d'emergència del Principat treballaven avui en l'extinció de 21 incendis forestals de 15 municipis que continuen actius, set menys que a primera hora del matí.

El govern regional manté activat el pla d'emergències en situació 1, decretat dimarts passat davant la proliferació de focs afavorida per les altes temperatures i l'absència de precipitacions.

Així, durant la jornada d'ahir es van registrar 107 incendis i la xifra de focs sufocats en els últims dies s'elevava ja a 280.

En les tasques d'extinció ahir hi van participar 320 persones, entre elles membres de Bombers d'Astúries, peons forestals d'empreses i cooperatives forestals contractades com a suport, així com personal del ministeri de Medi Ambient, de la Guarderia de Medi Natural del Principat i del 112.

stats