Societat 19/04/2011

L'incendi de la Sagrada Família fa la volta al món

La premsa internacional es fa ressò del foc que s'ha declarat a la cripta de la basílica de Gaudí i de l'evacuació de 1.500 persones

Acn
4 min
La notícia al portal de la CNN

BarcelonaDes dels Estats Units fins a Israel, passant per l'Argentina, el Regne Unit, Portugal, França o Itàlia. L'incendi de la Sagrada Família ha fet la volta al món aquest dimarts, gràcies al ressò que se n'ha fet la premsa internacional. La repercussió ha arribat a l'agència nord-americana 'Associated Press' (AP), la CNN, la BBC, la televisió belga RTBF, el diari francès 'Le Figaro', el britànic 'The Guardian', i el sensacionalista 'Bild', el més llegit d'Alemanya, entre d'altres. Els mitjans destaquen l'evacuació de 1.500 persones i la detenció del principal sospitós i celebren que no hi ha hagut greus desperfectes ni cap ferit.

Amèrica del Nord i del Sud

L'agència nord-americana 'Associated Press' (AP) s'ha fet ressò aquest dimarts del foc a la Sagrada Família i titula: "Petit incendi a la cripta de la Sagrada Família". El periodista Daniel Woolls relata l'incident des de Madrid citant fonts policials i destaca l'evacuació d'unes 1.500 persones arran del foc. El periodista remarca que l'incendi ha provocat desperfectes però no ha causat cap ferit i informa que el sospitós d'haver originat el foc ja ha estat detingut.

La cadena CNN opta per un titular més cridaner i encapçala la seva notícia amb: "Un acusat per provocar un incendi intencionat a l'església icònica de Barcelona". La televisió nord-americana relata el succés i subratlla que el temple barceloní romandrà tancat fins que sigui segur per visitar. La CNN recorda que la Sagrada Família està inacabada després de més de 100 anys des que es va començar a construir i afegeix que abans de la mort d'Antoni Gaudí, el 1926, només es va acabar una de les façanes i una torre.

La notícia ha arribat també a diversos mitjans de l'Amèrica del Sud, com el xilè 'La Nación' o el brasiler 'O Globo'. La portada de l'edició digital del diari argentí 'Clarín', de la seva banda, destaca una fotografia de l'agència France Presse del fum que aquest dimarts al matí sortia de la cripta de la Sagrada Família i relata que, tot i l'evacuació de persones, no hi ha hagut ferits ni danys en l'edifici.

Regne Unit, França, Suïssa, Itàlia, Israel, Portugal, Bèlgica i Holanda

A l'altra banda de l'Atlànic, la premsa britànica també recull a les seves versions on-line el foc a la Sagrada Família. 'The Guardian' inclou una peça en què destaca que "prop de 1.500 persones han estat evacuades de l'obra mestra d'Antoni Gaudí". Al seu portal a Internet, la BBC assegura que "un dels atractius més famosos d'Espanya, la catedral de la Sagrada Família a Barcelona ha hagut de ser evacuada després d'un incendi presumptament provocat". El diari gratuït 'London Evening Standard' també recull la notícia de l'incendi, i especifica, citant fonts de l'ajuntament de Barcelona, que "no ha estat tan seriós com semblava al principi".

El diari francès 'Le Figaro' destaca al seu portal web que la Sagrada Família ha estat evacuada després d'un incendi voluntari. El rotatiu destaca que ha estat obra d'un 'pertorbat' i que malgrat l'incendi l'estructura de l'edifici roman 'intacte'. En la mateixa línia, l'agència AFP distribueix un teletip en què es destaca l'evacuació de 1.500 persones i es recullen les declaracions de l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, en què s'assegura que l'incendi ha danyat mobles però que l'estructura no ha quedat malmesa.

La televisió de la Suïssa francòfona TSR també informa en el seu web de un "petit incendi criminal" que ha obligat a treure els turistes de les instal·lacions de l'obra inacabada de Gaudí.

L'edició digital de l'italià 'Corriere della Sera' no només explica la notícia en text sinó que publica un vídeo sobre el succés. A Portugal, el 'Jornal de Notícias' destaca a la portada digital l'incendi, del qual també en parla la televisió TVI 24. També se'n fa ressò el rotatiu israelià 'Yedioth Ahronoth'.

La cadena belga RTBF informa, en la seva pàgina web, de l'incendi a la Sagrada Família i apunta, citant declaracions d'un portaveu de l'Ajuntament, que "ha estat menys greu del que semblava al principi". En la mateixa línia, el diari holandès "De Telegraaf" cita un portaveu municipal que explica que hi havia "més fum que foc". RTBF aprofita la informació emesa per TV3 per explicar que l'incendi ha tingut un "origen criminal" i el presumpte autor ja ha estat arrestat. La cadena francòfona recorda que, 128 anys després que es posés la primera pedra, la Sagrada Família encara està en obres. Tot i així, concedeix, la basílica ja ha estat consagrada pel Papa Benet XVI i és un dels monuments més visitats de l'Estat.

El diari flamenc 'De Standaard' també es fa ressò de l'incident publicant en línia el teletip de l'agència France Presse i una galeria d'imatges de l'incendi d'aquest matí.

"Atac incendiari", segons el sensacionalista alemany 'Bild'

El sensacionalista 'Bild', el diari més llegit d'Alemanya, parla d'un "atac incendiari" a la Sagrada Família. "Al voltant de 1.500 visitants han hagut d'abandonar l'emblema de Barcelona de manera immediata", publica la versió digital de 'Bild', i afegeix que "tres treballadors i un turista han estat traslladats a l'hospital per inhalació de fum".

El rotatiu alemany destaca que la basílica que va consagrar el papa Benet XVI no ha patit danys. 'Bild' aprofita l'incident d'aquest dimarts per recordar que la Sagrada Família va ser declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESO l'any 2005.

La pàgina web del canal de notícies NTV també es fa ressò de l'incendi a la "mundialment coneguda" Sagrada Família. "Centenars de turistes han d'abandonar l'església a la metròpoli catalana", explica NTV.

"L'ensurt ha estat breu, però intens". Així és com descriu els fets la pàgina web 'Deutschland Today', que explica els fets a partir de les fonts de la policia i de l'Ajuntament de Barcelona. 'Deutschland Today' assegura que l'obra de l'arquitecte català és un de les "principals atraccions" de la ciutat.

El diari alemany 'Die Welt' publica una sèrie de fotos de l'incident, en què es veuen bombers i fum sortint de la cripta. A part, també publica fotografies de la Sagrada Família, i aprofita per afegir imatges d'altres edificis turístics de Barcelona, com la Torre Agbar, la Pedrera o el Parc Güell.

Informació elaborada per Ariadna Matamoros (Nova York), Raquel Correa (Brussel·les), Jordi Font Comas d'Argemir (París), Neus Pérez (Berlín), Laura Pous (Londres) i Maria Fernández Noguera (Barcelona)

stats