FOCS FORESTALS
Societat 28/07/2012

L'incendi de l'Empordà, controlat 5 dies després

Cinc dies després, els bombers han aconseguit controlar l'incendi de l'Alt Empordà. Amb les flames apagades, apareixen crítiques a la gestió del Govern. Els sindicats denuncien l'impacte de la tisorada.

Marta Pinzolas
2 min

BARCELONAL'incendi de l'Alt Empordà està controlat des d'ahir, després de cinc dies d'intensa feina per part dels cossos d'emergència de la Generalitat i de tots els voluntaris que van treballar sobre el terreny. Els incendis han deixat un balanç de quatre víctimes mortals, gairebé 14.000 hectàrees cremades i nombroses pèrdues encara per xifrar.

Malgrat que el conseller d'Interior, Felip Puig, defensa la coordinació dels treballs d'extinció, el Govern ha rebut crítiques per l'impacte que han tingut les retallades en la gestió dels incendis. Representants de CCOO dels Mossos d'Esquadra, dels Bombers de la Generalitat i de l'Agrupació d'Agents Forestals de Catalunya van denunciar ahir que la tisorada que han patit del Govern va provocar una reacció tardana en l'extinció dels incendis. Ho va sintetitzar Leandre Gallardet, el portaveu sindical dels bombers: "La previsió de la campanya d'incendis ha estat la més pèssima dels últims 30 anys". Gallardet va afegir que els falten recursos, com ara vehicles -n'hi ha 800 per a tot Catalunya- i equips de protecció individual, que va considerar que estan "sota mínims". El portaveu sindical també va explicar que el seu col·lectiu va avisar al Parlament al febrer sobre l'estiu "molt difícil" que vindria per la sequera i, fins i tot, va plantejar una proposta per compensar la tisorada, que no va prosperar. Per la seva banda, el coordinador de l'Agrupació de Forestals, Guillem Cabrera, també va alçar la veu i va criticar que han assumit més competències alhora que han patit una davallada de personal.

El conseller d'Interior va respondre ahir a les crítiques al·legant que l'actuació dels cossos d'emergència en els incendis de l'Empordà va ser "excel·lent i impecable", i va etzibar que els sindicats "hi entenen molt de reivindicacions laborals, però no en saben gaire de dispositius d'emergència". A més, va considerar que els sindicats "s'equivoquen" aprofitant els incendis per fer sortir les seves demandes. Tot plegat, en un moment de màxima alerta per incendis. L'elevat risc de patir-ne afecta 34 comarques catalanes, en les quals Protecció Civil ha demanat als ajuntaments que incrementin la vigilància.

stats