Educació
Societat 13/06/2012

Steve Jobs protagonitza la prova d'anglès de la selectivitat catalana

L'inici del segle XX i la Guerra Civil centren l'examen d'història, i Descartes o Plató són les opcions de filosofia

Sònia Sánchez
2 min

BarcelonaUn article de la revista 'Time' sobre el fundador d'Apple, Steve Jobs, publicat l'agost del 2011, ha estat el text principal de la prova d'anglès de la selectivitat d'aquest any, la llengua estrangera majoritària entre els alumnes.

A més de respondre diverses preguntes sobre aquest article, on un periodista de la revista britànica explicava com havia estat la seva única entrevista amb el guru tecnològic, quan ja estava malalt, els estudiants han hagut d'escriure també o bé una diàleg imaginari amb Jobs, com si ells fossin periodistes, o explicar si creuen que avui és possible viure sense ordinadors.

En la part oral, els estudiants havien d'escoltar una conversa sobre el món de Hollywood i respondre algunes preguntes per veure si l'havien entès bé.

Història i filosofia

Abans havia estat el torn de la prova d'història, en aquest segon dia de selectivitat. Els anys previs a la Primera Guerra Mundial, des de la perspectiva catalana, i la Guerra Civil han centrat les dues opcions de l'examen d'aquest any. L'opció A presentava un extracte de les bases de la Unió Federal Nacionalista Republicana, del 1910, per fer reflexionar els alumnes sobre els esforços de l'època pel "reconeixement de la nacionalitat catalana" i sobre les aportacions de l'expresident de la Primera República Espanyola, Francesc Pi i Margall, en el camp dels drets socials.

A la segona part d'aquesta opció, una fotografia de la premsa de Madrid del 1936 on es veu un cartell amb el 'No pasarán' demanava als alumnes que parlessin de la Guerra Civil Espanyola.

L'opció B estava presidida per una il·lustració de sàtira política del diari 'La Campana de Gràcia' de l'any 1901. Reproduïa un esquelet que sortia d'una tomba i oferia el seu vot a un senyor amb barret, amb motiu de les eleccions municipals del 10 de novembre d'aquell any. En la segona part, els joves havien de comentar un extracte del Butlletí Oficial de la Província de Lleida del 1939, un cop acabada la Guerra, que obligava a retirar tots els llibres de les escoles que no fossin en llengua castellana.

La part obligatòria de la selectivitat ha continuat aquest matí de dimecres amb la prova d'història o bé història de la filosofia, que es feien a la mateixa hora. Els 30.338 joves catalans que estan cridats a fer l'examen havien d'escollir entre una de les dues opcions. A l'examen de filosofia podien també triar entre comentar un text del filòsof francès del segle XVII René Descartes o un extracte de 'La República', de Plató.

stats