Ajuts socials
Societat 15/02/2011

Cleries veu "impossible" complir la llei de la dependència en els terminis establerts

El Govern no assumirà el pagament de prestacions als dependents moderats. Primer vol resoldre la situació dels grans dependents i dels severs

Joan Serra / Anna Brullet
2 min
Cleries i l'exconsellera Capdevila abans de la compareixença del conseller al Parlament

Barcelona p { margin-bottom: 0.21cm; } Ajustar-se el cinturó comportarà molts sacrificis, també en polítiques socials. El conseller de Benestar Social i Família, Josep Lluís Cleries, ha admès avui en la seva compareixença al Parlament, que serà “impossible” complir el calendari de la llei de la dependència. El conseller ha assegurat que el Govern no assumirà el pagament de prestacions als dependents moderats (unes 31.000 persones que a partir de l'1 de gener podien accedir per llei a ajudes econòmiques i serveis) fins que no hagi resolt l'atenció als grans dependents i dependents severs.

“Plantarem cara a Madrid i reclamarem que s'ajorni l'entrada en vigor del grau moderat de dependència", ha dit el conseller. Sense nous recursos, la Generalitat veu inviable ampliar la cobertura. La primera oportunitat per plantejar aquesta mesura de força es pot verbalitzar en la reunió bilateral de la conselleria amb el ministeri, programada pel proper 3 de març.

p { margin-bottom: 0.21cm; } El conseller ha posat xifres al lament. El seu departament ha fet públic que 54.627 de les 330.607 sol·licituds per accedir als ajuts encara no han estat ateses: alguns esperen que es faci la valoració del seu grau de dependència (27.086) mentre que la resta estan pendents que s'apliqui el pla individual d'atenció (PIA), que determina el servei o l'aportació econòmica més adequada (27.541). Cleries n'ha culpat directament la gestió del tripartit, a qui ha atribuït situacions “greus”, com les viscudes per 17.374 persones amb dret a la prestació que han mort sense poder gaudir dels ajuts. El conseller ha assegurat que la Generalitat pagarà als hereus d'aquestes persones la prestació que els correspon en funció de la data de defunció.

Amb la voluntat de fer evident el canvi d'etapa, Cleries ha verbalitzat l'aposta per crear un sistema català de l'autonomia personal que actualitzi l'actual model d'atenció a la dependència. Però el canvi de paradigma també serà difícil de concretar si l'Estat no assegura la part que li correspon de la factura. El titular de Benestar Social i Família ha detallat les mesures que pensa introduir. S'ha compromès a pagar la prestació o oferir el servei als dependents en el termini d'un mes després de l'elaboració del PIA. El Govern hi posarà especial èmfasi a Barcelona, on ha detectat els incompliments més flagrants dels terminis.

Cleries ha aprofitat la compareixença parlamentària per marcar distàncies amb el govern tripartit, crític com havia estat amb la seva predecessora, Carme Capdevila. El conseller ha anunciat que el seu departament mantindrà l'execució del programa unificat d'ajudes (PUA) per atendre els beneficiaris d'aquesta subvenció que podien quedar desprotegits mentre no se'ls assignava una altra prestació (la de la llei de la dependència, per exemple). Cleries ha subratllat que el govern sortint havia enviat 5.400 cartes i resolucions extingint aquest ajut a partir del 31 desembre.

stats