Societat 27/07/2012

Un jutge anul·la una multa de l'Ajuntament de Barcelona per haver respost el recurs en català

El titular del jutjat contenciós administratiu de Lleida va donar la raó a la conductora, però no pels motius que al·legava, sinó per una raó lingüística de collita pròpia. Va acabar multant l'Ajuntament perquè no acceptava la sentència

Efe
2 min

LleidaEl titular del jutjat contenciós administratiu de Lleida, José María A. Magán Perales, ha anul·lat una multa de trànsit de l'Ajuntament de Barcelona a una conductora lleidatana per haver contestat en català el recurs que la conductora havia interposat en castellà.

A més, segons han explicat els advocats de la conductora, Rico Advocats, el jutge ha acabat multant el consistori barceloní per haver intentat que es declarés nul·la la sentència amb la qual Magán anul·lava la multa.

Segons els advocats i com avançava aquest divendres el diari 'Segre', els fets es remunten al mes de març, quan la veïna de Lleida va ser multada per una agent de la Guàrdia Urbana de Barcelona per parlar per telèfon mòbil mentre conduïa.

La lleidatana va recórrer davant Magán, titular únic del jutjat contenciós administratiu de Lleida, al·legant que no estava parlant subjectant el mòbil, ja que té mans lliures al cotxe, i que només s'estava tocant els cabells.

El jutge va estimar que la multa havia de ser anul·lada, però no per les raons que al·legava la conductora, sinó perquè va considerar que la tramitació de la multa no era correcta pel fet que la conductora va recórrer la multa en castellà i el consistori li va contestar en català.

Segons argumentava Magán en aquesta primera sentència, no es pot imposar la legalitat des de la il·legalitat, cosa que al seu parer estava succeint en aquest cas pel fet que la conductora tenia dret a ser atesa en castellà.

Però el conflicte judicial no es va acabar aquí, ja que, malgrat que la sentència de Magán no era recurrible, l'Ajuntament de Barcelona va decidir demanar la nul·litat de la resolució.

El jutge Magán, que va ser l'encarregat de resoldre aquesta petició de nul·litat, va considerar que el consistori estava actuant amb mala fe processal en buscar un subterfugi per imposar el seu criteri i va decidir no només desestimar la seva petició de nul·litat sinó multar l'Ajuntament amb 600 euros.

Aquest jutge ja s'ha fet famós per altres sentències en què revoca decisions de l'administració per contestar en català als ciutadans que s'expressen en castellà, que va ser un dels motius pels quals es va obrir un expedient sancionador.

També és conegut per haver anul·lat multes de trànsit perquè entenia que la signatura dels responsables havia de ser original –no podia estar escanejada– i per haver presentat un recurs contra una ordre del TSJC que li prohibia tenir un crucifix a la sala de vistes, recurs que va guanyar.

stats