RELACIONS AL SEGLE XXI
Societat 17/04/2011

Lligar per internet

Lara Bonilla
4 min

"E s busca noia de Girona de 30 a 35 anys que no fumi, que no tingui fills i que tingui les idees clares". Aquest és l'anunci que va posar el Lluís a Meetic, un popular lloc d'internet per trobar parella. I va aparèixer la Sara: "Estava en una història que no es consolidava i em vaig adonar que el que volia era un príncep blau, el vaig buscar i l'he trobat". I ho va fer a internet. Un 40% dels solters europeus han buscat parella a internet en l'últim any. A l'Estat espanyol, la xifra és d'un 29%, segons un estudi de Parship, una altra web especialitzada. La Sara i el Lluís fa més d'un any que són parella gràcies a les noves tecnologies, però no tothom acut a la xarxa a la recerca de relacions estables.

També és un bon mètode per trobar-hi sexe. El Pol era un habitual de portals gais com Chueca, Gay Romeo o Gaydar. "Buscava experiències d'una nit i el que m'atreia era la furtivitat i el factor sorpresa. En una nit podia estar amb un executiu casat i amb fills i poques hores després amb un jove brasiler que acabava d'arribar a Barcelona", explica. "I aquest morbo, al carrer o a la discoteca no el trobava". En un cap de setmana ha arribat a establir fins a una desena de contactes sexuals.

Internet és una eina en auge per lligar. Tant és així que el Pol afirma que dins de la comunitat gai qui no té perfil a la xarxa "no és ningú". Ho qualifica de "cibermercat de la carn". En les webs que ell freqüentava algunes de les fotografies dels candidats ratllen la pornografia i alguns missatges de presentació són massa explícits per reproduir-los, tot i que es poden resumir en un "si estic connectat és que busco sexe". "Va arribar un moment -explica el Pol- que ja no lligava enlloc que no fos a la xarxa". Havia arribat a reconèixer pel carrer alguns dels perfils online i té anècdotes per donar i per vendre: des de la de l'agent immobiliari que va anar a veure el seu pis i va resultar que era una antiga conquesta fins a les històries amb homes casats, "que n'hi ha a grapats", diu. "De cop, en plena activitat, veies un anell. I llavors et confessava que tenia dona i fills. M'hi vaig trobar més sovint del que hauria pensat". "Un em va fer anar a la nau industrial on treballava i on tenia habilitat un espai per a la seva doble vida", explica el Pol. Després d'una temporada intensa de flirteig online ho va deixar: "Es perd la màgia, tot va massa ràpid".

Ulls blaus i amb estudis

Les webs especialitzades permeten fer recerques molt precises dels candidats a parella. Pots filtrar els candidats pel color dels ulls, el nivell d'estudis, el pes, les pel·lícules favorites, les aficions o els plans de futur.

La Sara va descartar tots els que visquessin a més de 100 quilòmetres, els que fumessin o els que escrivissin amb errades ortogràfiques. Amb els que passaven la selecció hi va contactar per xat. "Amb un parell de frases ja veus si hi ha feeling ". El pas al "món real" només el va donar amb el Lluís. "Són les antigues agències matrimonials, però amb un toc modern", diu el psiquiatre Carles Pérez-Pastor.

De l'envelat a la web

¿Desnaturalitza internet les relacions? ¿És un mètode fred per enamorar-se? Depèn. La psicòloga Leticia Brando opina que es pot ser molt romàntic: "Són les cartes del segle XXI"."Hi penges fotos, poesies o links a coses que t'agraden i hi ha una atracció emocional i intel·lectual". A més, "l'amor té una part racional i els formularis són tan precisos que fa que prenguem decisions més reflexionades que en una discoteca", diu.

Les xarxes socials i, especialment, Facebook són una altra via per trobar parella. ¿Qui no hi ha buscat antics companys d'escola o amics d'amics? "Fa la funció que abans feien les festes del poble o l'envelat", explica Pérez-Pastor. Un dels avantatges de la xarxa és que ha obert un nou camp de possibilitats per a persones que volen conèixer gent més enllà del seu cercle d'amistats. "Abans -segons Pérez-Pastor-, un noi de Sants coneixia una noia de Sants i es quedaven a viure a Sants". Ara internet permet arribar a molta més gent i més heterogènia. "Són webs mundials i entres en el mercat que vulguis", diu el Pol.

Després de separar-se, el Lluís es va trobar que, amb tots els seus amics aparellats, era difícil conèixer gent nova. Això és el que el va impulsar a provar per internet, i després d'un parell d'intents fallits va trobar el perfil de la Sara. "Em va impactar, perquè el que escrivia era més real i espontani que la resta i compartíem la mateixa visió de la vida". La Sara va triar Buscando , una cançó d'Albert Pla, per definir el seu estat d'ànim. Després d'intercanviar missatges i hores de xat, l'objectiu és sempre quedar cara a cara.

No és com una cita a cegues, ja que de l'altra persona en coneixes des del seu grup de música preferit fins a l'alçada o el tipus de relació que vol. I els experts recomanen veure's com més aviat millor per evitar decepcions. El Lluís i la Sara encara riuen quan recorden la primera trobada . Ell tremolava i no feia fred i ella reconeix que va pensar: "Té menys cabell que a la foto!".

Després de la primera cita van venir una excursió en moto, un pícnic al cap de Creus i un sopar al Celler de Can Roca. Conèixer la parella per internet és cada cop més habitual, però encara hi ha reticències a admetre-ho. Bona prova d'això és que els tres testimonis d'aquest reportatge, tot i defensar que internet és "un instrument més per conèixer gent", han preferit no donar el seu nom real.

stats