En breu
Societat 19/10/2011

Lluita contra el paludisme

2 min
Lluita contra el paludisme

Bones notícies en la lluita contra la malària: una vacuna experimental ha mostrat ser efectiva en un 56% de les proves que s'han realitzat fins ara. El diari New England Journal of Medecine va explicar ahir que l'experiment -de la farmacèutica GlaxoSmithKline (GSK) i l'organització PATH Malaria Vaccine Initiative (MVI)- està en fase III i hi han participat 15.460 nens de set països africans. Després d'un seguiment de dotze mesos, l'assaig ha mostrat que tres dosis de la vacuna -anomenada RTS,S- redueixen en un 56% el risc que els nens pateixin malària.

Aquest estudi és el l'assaig més important fet amb un fàrmac d'aquest tipus. "Aquestes dades ens deixen a les portes de la primera vacuna contra la malària", va dir Andrew Witty, director general de GSK, mentre Tsiri Agbenyega, un dels principals investigadors del projecte a Ghana, va dir que "aquest nou fàrmac contribuirà a controlar la malària més que no a eradicar-la". Per la seva banda, l'epidemiòleg Pedro Alonso va destacar que "es tracta d'una gran notícia" però va recordar que ara "és fonamental mantenir la investigació i el desenvolupament de noves eines per lluitar contra la malaltia".

Ara, els investigadors esperen noves dades el 2012 tot i que no tindran resultats definitius fins al 2014. Si es confirma l'eficàcia i la seguretat del fàrmac, la primera vacuna contra la malària podria ser real el 2015.

La malària encara és endèmica en més de 100 països i segons l'OMS, l'any 2009 va matar 781.000 persones. Algunes mesures preventives, com l'ús de mosquiteres o d'esprais d'antimosquits, juntament amb els fàrmacs antimalària, han ajudat a reduir el nombre de casos però els experts creuen que una vacuna efectiva és vital per lluitar contra la malaltia.

stats