SOCIETAT
Societat 31/05/2012

L'oposició en ple demana a Bozal que "reconsideri" el tancament de dos centres de justícia juvenil

La consellera al·lega que han disminuït els menors internats, que Els Til·lers i Montilivi requereixen rehabilitacions importants i que es potenciarà el medi obert

Acn
2 min

BarcelonaL'oposició en ple ha criticat aquest dijous el tancament dels dos centres de justícia juvenil previst per la conselleria, Els Til·lers, de Mollet del Vallès, i el Montilivi, de Girona. A més, han demanat a la consellera Pilar Fernández Bozal que reconsideri la decisió perquè suposarà una "massificació" de la resta de centres, empitjorarà la reinserció i allunyarà alguns menors de les seves famílies.

Bozal ha al·legat que la mesura es deu a causes econòmiques però es pot prendre perquè han disminuït els menors internats, que els dos centres requeririen reformes estructurals importants i costoses, i que es potenciarà la mediació i el medi obert.

La consellera ha comparegut a petició seva a la comissió de justícia del Parlament i ha donat arguments per intentar justificar el tancament. Segons ella, no es tracta d'un motiu d'estalvi, sinó de "racionalització" de la despesa, intentant mantenir intacte el model català de justícia juvenil.

Dels 30 milions d'euros anuals que costa el sistema, els dos centres se n'enduien fins ara uns 10. Amb la reestructuració d'espais, s'estalviaran uns 5,6 milions, entre el personal de substitució que ja no farà falta i les tasques de manteniment dels dos centres, cosa que suposa gairebé el 20% del pressupost de justícia juvenil. Bozal ha recordat que els sous dels treballadors no s'estalviaran perquè les plantilles dels dos centres passaran a altres instal·lacions.

Per Bozal, dels diners disponibles, el màxim ha d'anar per a la reinserció dels joves, àmbit que actualment només en rep un 42%.

De fet, el centre de Can Llupià, a Barcelona, passarà de 72 a 120 places, L'Alsina de Palau-solità i Plegamans, de 77 a 90, i El Segre de Lleida, de 42 a 45. El trasllat dels menors i els treballadors es farà "al més aviat possible" i s'intentarà que sigui abans que acabi l'estiu, però depèn de processos administratius de trasllat de funcionaris i d'altres departaments com Governació, Economia, Salut o Ensenyament.

Per demostrar la disminució de les necessitats de places, la consellera ha donat dades sobre la delinqüència juvenil. El 2008 es van atendre 7.400 menors, mentre que l'any passat van ser 6.888. La Fiscalia de Menors va atendre 5.545 joves l'any 2008, mentre que l'any 2011 en va atendre 4.388, i els jutjats de menors van posar més de 4.000 mesures l'any 2008 i 3.848 tres anys després. Això va comportar que els menors internats passessin de 642 l'any 2008 a 586 l'any passat. Aquesta tendència segueix durant els primers mesos del 2012.

Els joves internats actualment en centres són 265, dels quals només 13 són noies, 159 són estrangers i 101 tenen més de 18 anys. A Els Til·lers actualment hi ha 44 joves per a 61 places possibles, i a Montilivi, 22. L'oposició ha dit a Bozal que la disminució en les xifres globals pot ser conjuntural i "fluctuant", i per tant no les pot donar com a definitives.

L'altre gran argument és que Justícia s'hauria de gastar al voltant d'un milió d'euros en "reformes urgents" dels dos centres, que estan en un estat deficient, segons ha mostrat la consellera en diverses fotografies. Montilivi, per exemple, inaugurat el 1990, estava pensat per a menors de 16 anys, però ara hi viuen majors d'edat.

Amb el tancament dels dos centres, quedaran set centres oberts, una unitat terapèutica i dos pisos de reinserció, amb un total de 282 places, que amb les properes ampliacions podrien arribar a les 311.

stats