Societat 13/02/2012

Els ciutadans de Duisburg fan plegar el seu alcalde per la tragèdia de la 'Love Parade' en què van morir dues tarragonines

Una àmplia majoria de veïns voten a favor del referèndum per destituir Adolf Sauerland, que es negava a dimitir. Els fets van costar la vida a 21 persones

Acn
2 min

AlemanyaLa tragèdia de la 'Love Parade' el juliol del 2010 a Duisburg (Alemanya), en què van morir 21 persones entre les quals dues estudiants d'Erasmus tarragonines de 22 anys, Clara Zapater i Marta Acosta, ha acabat costant el càrrec de l'alcalde de la ciutat.

L'opinió pública el responsabilitzava dels fets, però Adolf Sauerland (CDU) s'ha negat a dimitir en els darrers mesos al·legant que ell no era culpable. Finalment, haurà de deixar el càrrec aquesta setmana: els ciutadans l'han destituït. En un referèndum aquest diumenge, ha votat a favor de fer-lo plegar una àmplia majoria de 129.833 vilatans d'aquesta gran urbs de Renania del Nord, un 'Land' on la llei de municipis preveu aquesta mena d'iniciatives.

La polèmica sobre la responsabilitat per la tragèdia de la 'Love Parade' ha inflamat durant el darrer any i mig Duisburg, una urbs industrial de mig milió d'habitants a l'oest d'Alemanya on aquest diumenge estaven cridats a participar en el referèndum uns 365.000 ciutadans, segons el diari 'Frankfurter Rundschau'.

L'alcalde, un democratacristià de 56 anys, es negava a ser el responsable de l'esdeveniment que va acabar en tragèdia, i recordava que van ser uns funcionaris subordinats els que la van autoritzar. El batlle, de fet, no està entre els 17 imputats, 11 d'ells treballadors municipals, en el marc de la investigació judicial que segueix oberta, segons informa el setmanari 'Spiegel'. Per això, Sauerland es negava a dimitir, a pesar que va esdevenir el blanc de les crítiques irades dels ciutadans per la tragèdia.

La llei de municipis de Renania del Nord-Wesfalia, però, preveu la possibilitat que els ciutadans facin fora un alcalde. Per fer-ho, han d'aconseguir guanyar per majoria simple un referèndum en el qual ha de participar com a mínim el 25% del cens de la ciutat. El referèndum se celebra si els partidaris de fer-lo aconsegueixen un nombre mínim de signatures, segons la norma renana.

Això suposava que 92.000 vilatans havien de votar a Duisburg a favor de fer fora l'alcalde, una xifra que s'ha superat amb escreix al referèndum de diumenge: 129.833 duisburguesos han votat a favor de destituir Sauerland, que va ser escollit el 2009 amb 74.179 vots. Ha tingut èxit, doncs, una iniciativa impulsada per una plataforma amb representants de diversos partits de la ciutat i que a finals de l'any passat ja havia recollit les signatures necessàries per celebrar la votació.

Els pares de les dues tarragonines mortes en la tragèdia ja van expressar l'any passat, en el primer aniversari dels fets, la seva simpatia vers la recollida de firmes per celebrar aquest referèndum.

Clara Zapater, de Tarragona, estudiant de Psicologia a la UAB, i Marta Acosta, de Cambrils, estudiant de Filologia Anglesa a la Universitat Rovira i Virgili, es disposaven a finalitzar l'any d'Erasmus que havien passat a Münster, una altra urbs de Renania del Nord, quan van visitar la Love Parade de Duisburg el juliol del 2010.

El que era el festival "tecno" més important del món, que aplegava milers de persones, va acabar aquell juliol amb 21 morts, entre els quals les dues catalanes, i 541 ferits després d'una onada de pànic col·lectiu que va acabar en estampida a les portes d'un túnel, l'única entrada al recinte d'una vella estació de mercaderies on se celebrava la macrofesta. Els organitzadors del festival van culpar la policia de la tragèdia.

stats