Societat 07/05/2013

L'ús del català puja a tot arreu menys a la justícia

A.s.
1 min
El conseller Mascarell durant la presentació de l'informe.

Barcelona.La llengua catalana té molt bona salut. És la novena llengua europea, per davant del grec, el portuguès o el suec, entre d'altres, i segons l'últim informe de Política Lingüística (2011), l'ús del català puja en tots els indicadors menys en un d'important: la justícia. Mentre que el català es fa servir cada cop més com a llengua habitual a casa, en l'ús social entre els amics i també a la feina, l'únic lloc on no ha parat de baixar des de fa anys és als jutjats, on té el seu taló d'Aquil·les, juntament amb el cinema, tot i que aquí està començant a remuntar.

Mentre que el 2005 el 20,1% de les sentències a Catalunya es van escriure en català (43.616), el 2011 es va passar al 13,1% (34.734). Ferran Mascarell, conseller de Cultura, va comentar ahir: "Aquesta dada ens preocupa molt, i amb el conseller de Justícia [Germà Gordó] estem pensant accions per mirar de corregir aquesta tendència".

L'informe també posa en evidència que, mentre que al teatre -únic lloc on perd el castellà- i a la ràdio -estan igualats- el català competeix sense problemes amb el castellà, en cinema i videojocs "hi ha molt camí per recórrer encara", va comentar Mascarell. Una altra xifra en què el conseller de Cultura va posar l'accent és en el nombre d'estudiants de català a les universitats de l'estranger. A Alemanya n'hi ha 1.463, a França, 1.035, i al Regne Unit, 1.084, mentre que a la resta d'Espanya només 187.

stats