POLICIAL
Societat 08/05/2012

Macrooperació policial contra el tràfic de dades

La Policia Nacional va desmantellar ahir una xarxa que traficava amb dades d'empreses i persones a tot Espanya. Va detenir 73 persones a tot l'Estat -33 a Catalunya- i va escorcollar una oficina del SOC.

Laura Díaz-roig
2 min
Entre els 32 escorcolls que la Policia Nacional va fer ahir a Catalunya s'hi inclou  el de l'oficina del Servei d'Ocupació a Badalona.

BARCELONA.Funcionaris, advocats, policies locals i, sobretot, detectius privats. La Policia Nacional va detenir ahir 33 persones a Catalunya -73 a tot l'Estat- per formar part, presumptament, d'una organització que es dedicava al tràfic a gran escala d'informació i dades de persones i empreses. Segons va explicar ahir el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, els acusats feien compravendes de dades privades per a "investigacions personals i empresarials il·lícites i per a tràfic comercial". La setantena de detinguts estan acusats de delictes d'intrusisme professional, suborn, descobriment i revelació de secrets i blanqueig de capital.

Es tracta de la primera fase d'un macrooperatiu de la policia estatal, que encara continua obert i que podria comportar més detencions en els pròxims dies. Les actuacions policials -que es van centrar en les persones de més responsabilitat de la trama- i els escorcolls es van fer des de les nou del matí de manera simultània en diversos punts de l'Estat, com València, Vitòria, Saragossa, Alacant, Granada i Sevilla, i han permès recopilar abundant documentació i material informàtic que ara haurà de ser analitzat.

32 escorcolls a Catalunya

Dels 43 escorcolls que s'han fet a tot l'Estat, 32 van tenir lloc a Catalunya, un en una oficina dels Serveis d'Ocupació a Badalona. Des de primera hora del matí i fins passat el migdia la Policia Nacional va escorcollar l'entitat en presència de tres detinguts.

La investigació, que està sota secret de sumari, va començar a finals del 2011 a Barcelona i està instruïda pel jutjat de primera instància número 2 de la capital catalana, on hi ha l'epicentre de la trama, segons va explicar el ministre de l'Interior. "La xarxa estava molt ben muntada en forma de teranyina", va dir el ministre, que va destacar que els seus integrants tenien "vocació d'expansió", per la qual cosa van arribar a una vintena de províncies de diverses comunitats autònomes.

"Xarxa de corrupció"

Fernández Díaz va detallar ahir com els detectius i agents privats de seguretat "entraven en connivència, en suborn" amb funcionaris de diferents administracions que tenien accés a les dades, que compraven i venien. Després les utilitzaven de "diferents maneres". El ministre va descriure el grup com "una xarxa de corrupció" que afecta la llei de protecció de dades i va destacar que hi haurà "molts afectats".

Els arrestats són sobretot detectius privats, però també hi ha funcionaris, treballadors d'empreses de telefonia, professionals de gestories i particulars. A més, hauria esquitxat també dos agents de la Guàrdia Civil, un destinat a Vitòria i un altre a Linares (Jaén), segons informa Efe.

stats