Societat 29/08/2017

La policia marroquina deté dos homes relacionats amb els atemptats de Catalunya

El ministre de l'Interior espanyol ho ha anunciat després de reunir-se amb el seu homòleg del Marroc a Rabat

Europa Press
2 min
El ministre marroquí de l'Interior, Abdeluafi Laftit (esquerra), amb el seu homònim espanyol, Juan Ignacio Zoido

RabatEl ministre de l'Interior espanyol, Juan Ignacion Zoido, ha explicat avui, després de reunir-se a Rabat amb el ministre de l'Interior del Marroc, Abdeluafi Laftit, que les forces de seguretat del país alauita han fet dues detencions relacionades amb els atemptats de Barcelona i Cambrils. Fonts de la investigació asseguren que un dels detinguts és un venedor de butà que "presumptament va subministrar les bombones trobades a Alcanar".

El ministre ha dit que "cal no oblidar" que onze dels dotze terroristes vinculats a la cèl·lula que va actuar a Barcelona i Cambrils "eren marroquins", mentre que l'altre era nascut a Espanya però d'origen marroquí.

Un dels dos arrestats al Marroc, detingut a Casablanca, és el venedor de butà que "presumptament va subministrar les bombones trobades a Alcanar", segons han precisat fonts de la investigació. La casa d'Alcanar servia de base d'operacions a la cèl·lula que va actuar a Catalunya i després de l'explosió d'aquest habitatge es van trobar més de 120 bombones de butà que presumptament havien de ser utilitzades per els terroristes en un o diversos atemptats.

L'altra detenció és va fer la població marroquina d'Uxda i es tracta d'un familiar d'un dels components de la cèl·lula. "Tots dos han estat posats en llibertat després de prendre'ls declaració", ha assenyalat el ministre en la roda de premsa posterior a la trobada amb el seu homòleg marroquí.

A més d'aquestes detencions, Zoido ha explicat que les forces de seguretat del Marroc estan prenent declaració a "nombrosos familiars dels terroristes de la cèl·lula que va atemptar a Barcelona i Cambrils, per intentar obtenir alguna informació que sigui rellevant o determinar si hi ha alguna connexió amb els fets ".

Un tercer detingut que amenaçava d'atemptar contra interessos espanyols

Segons el ministre, la policia del Marroc ha fet una tercera detenció, sense relació amb els atemptats de Catalunya. Es tracta d'un individu arrestat a Nador, que continua detingut, i que amenaçava d'atemptar contra interessos espanyols a Rabat i Nador. No obstant, el ministre ha dit, que "encara no havia fet passos concrets per cometre cap atemptat".

Això, segons Zoido, demostra que la col·laboració entre Espanya i el Marroc és "contínua, lleial i fructífera". Però a més, ha afegit, que els dos països volen que aquesta cooperació en la lluita antiterrorista "s'intensifiqui i millori encara més".

En aquest sentit, ha precisat que té molt clar que "cap país està lliure de l'amenaça terrorista i que només a través de la unitat i de la cooperació internacional", així com de "la prevenció i de la lluita contra la radicalització" es podrà derrotar el terrorisme, tot i que ha admès que "no és fàcil", que no serà "d'un dia per l'altre" i que "és molt possible que calgui plorar noves víctimes".

El govern marroquí reclama a Espanya que controli els imams

El ministre marroquí de l'Interior, Abdeluafi Laftit, per la seva banda, ha recordat a Zoido que cal posar "una atenció especial" a les mesquites i als imams que exerceixen a Espanya i que tenen una influència directa en els fills de l'emigració.

En una breu compareixença davant els mitjans després de la reunió bilateral a la seu del ministeri de l'Interior a Rabat, i després que els dos ministres recalquessin "l'excel·lent cooperació" policial entre els dos països, Laftit ha reivindicat que "els fills dels emigrants marroquins de segona i tercera generació que van néixer als països europeus necessiten una atenció especial que eviti que caiguin en les urpes del terrorisme".

El ministre marroquí ha assenyalat que es referia "concretament dins de les mesquites no controlades i a alguns imams extremistes". Fonts assistents a la reunió entre els ministres han assegurat que Laftit ha abordat la qüestió dels imams i els seus requisits per exercir a Espanya, i ha ofert la cooperació del Marroc en aquest terreny. Laftit ha posat l'exemple de França, país amb el qual hi ha un conveni de formació d'imams. En qualsevol cas, i en cas d'avançar en aquesta direcció, una col·laboració d'aquest tipus passaria a Espanya pel ministeri de Justícia, que és qui té competències en aquest àmbit.

stats