Societat 16/09/2014

La UE formarà 90 estudiants d'Egipte, Líban i Marroc per crear una xarxa de trasplantaments

La UB coordina un projecte de formació que té un milió d'euros de pressupost

Mario Martín Matas
2 min

BarcelonaLa Unió Europea (UE) ha posat en marxa el projecte EMPODat, un programa de postgrau que formarà 90 estudiants universitaris d'Egipte, Líban i Marroc durant els propers dos anys perquè desenvolupin als seus països una xarxa de donacions d'òrgans i trasplantaments. El projecte, liderat per la Universitat de Barcelona (UB), s'ha presentat aquest dimarts a la capital catalana.

La idea és transmetre "l'experiència europea" en aquest camp, ha explicat a l'ARA el president de la Fundació Donation & Transplantation Institute (DTI), professor de la UB i assessor de l'Hospital Clínic, Martí Manyalich. De fet, el programa també compta amb la participació de la universitat Albert-Ludwig de Friburg (Alemanya), de Niça (França), i de Lund (Suècia).

El finançament, un milió d'euros que en un 70% aporta la Comissió Europea, consisteix en formar 15 estudiants de cada una de les sis universitats àrabs que hi participen: la universitat del Caire i de Mansura (Egipte), l'Americana i de Balamand (Líban) i la Hassan II i Mohammed V-Souissi (Marroc).

Que aquests països no tinguin desplegada una xarxa com la que existeix a l'estat espanyol "no és per un motiu religiós ni cultural", ha explicat Manyalich, sinó perquè no existeix l'estructura necessària per fer-ho, amb oficines a cada hospital per informar els familiars dels difunts de la possibilitat de salvar altres vides. A tall d'exemple, ha explicat que a Egipte no s'ha produït mai una donació d'òrgans d'un pacient mort.

Des de l'any 1991 projectes en què ha participat la UB han permès formar més de 10.000 persones de 100 països diferents en trasplantaments, ha recordat Manyalich, i gràcies a això l'Iran té un bon sistema, ha assenyalat. El projecte buscarà a més que els 90 participants en el programa de postgrau tinguin capacitat d'influència per definir polítiques sectorials en els seus països i analitzarà l'impacte que pugui tenir en cada model sanitari.

stats