Societat 17/09/2012

Mas-Colell adverteix les universitats que busquin finançament alternatiu

Els rectors li demanen que els diners recaptats amb l'augment de preus universitaris reverteixin en el sistema

Ara
2 min

El conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, ha inaugurat aquest dilluns el curs universitari 2012-2013 advertint els rectors que la sanitat, les pensions i l'educació obligatòria passen per davant de la universitat quant a prioritats pressupostàries del Govern, de manera que els ha demanat que busquin vies alternatives de finançament per als centres.

"No vull donar falses esperances perquè no puc preveure el futur", ha dit el conseller, que no ha volgut comprometre's així a que no hi hagi cap nova retallada a l'aportació pública a les universitats en el pressupost de la Generalitat per al 2013.

Mas-Colell ha assenyalat que en un moment ''tensions fiscals'' con l'actual "no es resoldrà el tema de finançament públic de l'educació superior donant-li prioritat", ja que "les pensions, la sanitat i l'educació infantil i primària 'aniran a davant'' sempre. Per això, ha demanat als rectors que busquin noves vies de finançament alternatiu per tal de millorar l'economia de les universitats.

Mas-Colell ha respost a la demanda dels rectors que, en boca del rector de la UPF, Josep Joan Moreso, –com a amfitrió de l'acte oficial d'inauguració del curs– ha reclamat que la Generalitat ''no redueixi més la seva subvenció a les universitats'' i ha demanat també que els diners provinents de l'augment de taxes que s'ha imposat aquest curs reverteixin en el propi sistema.

En aquesta mateixa línia s'ha manifestat el president de l'Associació Catalana d'Universitats Públiques (ACUP), Francesc Xavier Grau, que s'ha manifestat confiat que el pressupost de l'any vinent no serà reduït perquè els diners provinents de l'augment de taxes hagin revertit en el mateix sistema.

Mas-Colell ha justificat la nova política de preus com una decisió ''complexa però necessària" per mantenir la qualitat de l'ensenyament universitari i ha defensat el canvi assenyalant que el nou model estableix una major ''corresponsabilitat'' dels estudiants a la vegada que, amb els ajuts per nivell de renda, aprofundeix en l'equitat per "garantir que cap estudiant es quedi a les portes de la universitat per motius econòmics".

stats