Societat 17/05/2012

Mato defensa les retallades en salut perquè són "imprescindibles" per garantir la sostenibilitat del sistema

La ministra de Sanitat afirma al Congrés que el deute de 16.000 milions ha posat en "risc seriós" l'atenció sanitària universal

Acn
2 min
La ministra Mato, al Congrés

BarcelonaLa ministra de Sanitat, Ana Mato, ha defensat aquest dijous davant del Congrés dels Diputats les retallades en salut, xifrades en més de 7.000 MEUR, perquè les considera "imprescindibles" per garantir la sostenibilitat del sistema. Mato ha demanat als diputats el vot favorable a la convalidació decret que inclou les reformes aprovades pel Consell de Ministres per fer front al deute de 16.000 MEUR que té la sanitat pública.

Segons la ministra popular, un dèficit que ha posat en "risc seriós" l'atenció sanitària universal. Mato ha posat èmfasi especial en les mesures per evitar el turisme sanitari, d'estalvi de consum de medicaments i en la cartera de serveis comuna a totes les comunitats autònomes. Mato ha comparegut al ple del Congrés per demanar als diputats el vot a favor a la convalidació del Reial Decret Llei 16/2012 del 20 d'abril de "mesures urgents per garantir la sostenibilitat del sistema nacional de salut i millorar la qualitat i seguretat de les seves prestacions". Es tracta d'un paquet d'accions que pretenen fer un ajustament de 7.000 MEUR en el pressupost sanitari per fer front al dèficit acumulat de 16.000 MEUR.

La ministra popular ha dit que la manca d'una "adaptació espanyola a la normativa europea" ha obert la porta a "abusos", fent referència al turisme sanitari, un dels problemes principals als quals vol fer front el nou decret, ja que aquest fenomen l'any 2009 va suposar una despesa de 1.000 MEUR en paraules de Mato.

Mato ha defensat la norma normativa dient que l'estat espanyol té una "despesa sanitària insostenible" que condueix a la "inviabilitat econòmica" del model sanitari, amb "un ús poc racional" dels fàrmacs. La ministra ha recordat que cada any es llencen molts medicaments, valorats en 1.000 MEUR. En aquest sentit, ha dit que l'executiu està en contacte amb les empreses farmacèutiques per reduir el preu dels fàrmacs i aconseguir que fabriquin caixes adaptades a la durada dels medicaments per tal que no en sobrin.

La creació d'una cartera comuna de serveis a totes les comunitats autònomes ha estat una altra de les mesures d'estalvi defenses per Mato durant la seva intervenció. També ha recordat el nou sistema de copagament farmacèutic, també inclosa en el paquet de reformes i ha afirmat que cal potenciar més els genèrics, que actualment suposen un 33% dels medicaments venuts a l'estat espanyol mentre a Europa aquesta xifra oscil·la entre el 40 i el 60%. En aquest punt ha comentat que cal unificar criteris arreu de l'Estat perquè en algunes comunitats es fa servir un 20% de genèrics i en altres més d'un 40%.

Com a criteris d'eficiència, Mato també ha parlat de la implantació d'una targeta sanitària comuna i interoperable -que es pugui fer servir arreu de l'Estat- així com de la recepta electrònica i de l'historial clínic digital. Tot plegat, mesures per "garantir la permanència del model sanitari espanyol sense imposar el copagament de l'assistència sanitària". Mato ha reconegut que algunes de les mesures del reial decret suposaran "esforços importants de la població". No obstant això, serviran per aconseguir "garantir la sanitat pública del demà", ha conclòs.

stats