Societat 10/02/2012

Els cent últims dofins de Maui, a punt de desaparèixer a Nova Zelanda

Aquests cetacis són els més petits del món i estan inclosos a la llista vermella de l'ONU

Efe
2 min

SydneyEls últims cent dofins de Maui, els més petits d'aquesta espècie marina, estan a punt de morir a causa de l'activitat pesquera a l'illa Nord de Nova Zelanda, el seu únic hàbitat natural en tot el planeta.

El dofí de Maui està inclòs en la llista vermella de l'ONU de les espècies en perill crític d'extinció i es calcula que podrien desaparèixer en poques dècades si no s'adopten mesures urgents.

"No ens podem permetre cometre errors. Hem d'acabar amb totes les amenaces al seu hàbitat perquè la població s'estabilitzi i es recuperi", ha declarat la directora del programa marí del Fons Mundial per la Naturalesa (WWF), Rebecca Bird.

Encara que el seu depredador natural és el tauró, el gran enemic del dofí de Maui és l'ésser humà, que gairebé n'ha eliminat la població per la pesca, la mineria, el desenvolupament costaner, la contaminació i el canvi climàtic, entre altres factors.

Retirada de xarxes

Tot i això, la principal causa de mort són les xarxes dels pescadors, ja que s'hi queden atrapats i no poden emergir a la superfície per respirar.

Les cries, que tenen la mida d'un gat, moren per les ferides que els causen les hèlixs dels vaixells.

Per tot això, els ecologistes volen que es retirin les xarxes de pesca de l'hàbitat del dofí de Maui, encara que Bird emfasitza que la seva organització no exigeix als pescadors que posin fi a la seva activitat, sinó que canviïn els mètodes de pesca.

'Tutumairekurai'

El dofí de Maui, anomenat pels maoris 'tutumairekurai' [habitant del mar], està considerat rar pels experts perquè n'hi ha pocs i perquè són els més petits dins de la família dels dofins marins. Aquests cetacis arriben a mesurar 1,4 metres de longitud, tenen una aleta arrodonida el musell curt, i presenta marques semblants a la dels óssos pandes, com "una màscara negra", descriu Bird.

La seva esperança de vida és de vint anys i assoleixen la maduresa sexual a partir dels set. El dofí de Maui és una subespècie del dofí d'Héctor, que habita prop de l'illa Sud neozelandesa i de la qual es creu que ha estat aïllada milers d'anys fins a diferenciar-se'n genèticament i físicament.

Origen llegendari

El nom d'aquest animal prové d'una llegenda sobre el déu maori Maui, que va pescar un poderós peix des de l'illa Sud, que era la seva canoa. En morir, el peix es va convertir en terra i va néixer l'actual illa Nord de Nova Zelanda, on l'extrem sud representa el cap i la ciutat de Wellington, la capital neozelandesa, la boca. Els maoris creuen que en morir, els esperits dels humans es transformen en 'tutumairekurai'.

stats