Societat 03/08/2011

McDonalds posa el Happy Meal a dieta

Sònia Sánchez
2 min
McDonalds posa  el Happy Meal a dieta

La pressió de pares i nutricionistes, a més de la croada impulsada per la primera dama del país, Michelle Obama, contra l'obesitat infantil, han forçat finalment la cadena de menjar ràpid McDonalds a fer un petit pas cap a una dieta més sana.

El president de la companyia als Estats Units, Jan Fields, va anunciar aquest mes que afegiran pomes i reduiran a la meitat les patates fregides en l'anomenat Happy Meal, el menú infantil de la cadena. L'objectiu és reduir un 20% les calories d'aquests menús, que a partir d'ara aniran, a més, guarnits amb missatges "que promoguin una bona nutrició i un estil de vida actiu", assegura la companyia. I és que, segons el Centre per al Control i Prevenció de Malalties dels EUA, el 15% dels nens del país presenten sobrepès o obesitat, índex que en alguns estats arriba fins al 30%.

La preocupació per aquestes dades ha generat en els últims mesos més d'una polèmica relacionada amb el menjar que ofereix McDonalds. El juny de l'any passat el Centre per la Ciència i l'Interès Públic dels EUA va presentar una demanda en contra la cadena perquè regalava ninots de personatges de pel·lícules de dibuixos com Shrek amb els seus Happy Meals. Entenia que atraure els nens amb regals perquè consumeixin menjar porqueria infringia els drets del consumidor. Poc després, el novembre del 2010, la ciutat de San Francisco va aprovar una llei que prohibeix oferir joguines de franc amb menjars que superin les 600 calories o que no incloguin fruita ni vegetals.

La decisió de McDonalds d'oferir menjar més sa als menús infantils ja ha rebut l'aprovació de Michelle Obama, que va emetre un comunicat per dir que és un "pas positiu". El Centre per la Ciència i l'Interès Públic també creu que és "un pas en la bona direcció", però insuficient.

Menys sucre i greix el 2020

Per als que no són tan petits, el directiu de McDonalds també va anunciar que reduiran un 15% el contingut de sal en tots els productes a partir del 2015 i que disminuiran la quantitat de sucre i greixos saturats pels volts del 2020. Però els primers que notaran la nova política seran les criatures. Els nous Happy Meal, posats a dieta, es començaran a vendre al setembre, tot i que no arribaran als 14.000 establiments que McDonalds té als Estats Units fins a l'abril del 2012.

A Catalunya, però, les pomes i els tomàquets -en la versió cirerol- ja són un complement dels Happy Meal des de fa temps. L'abril d'aquest mateix any, la seu espanyola de McDonalds va decidir afegir més opcions a l'oferta, com pastanagues, formatges, pinya i sucs, de manera que el menú infantil té 280 possibles combinacions per sota de les 560 calories, un terç de les recomanades per al consum diari dels nens de 4 i 5 anys, segons la companyia.

stats