Societat 13/12/2011

Més a prop de la partícula de Déu

Els científics del CERN presenten les dades que els situen molt a prop de trobar la partícula de Déu, encara que són reticents a dir que l'han trobat

Mònica López Ferrado
2 min

Els científics tenen el bosó de Higgs, la clau per entendre la massa de les partícules, contra les cordes. L'expectació ha estat màxima al CERN de Ginebra on avui s'han presentat els resultats de dos experiments realitzats amb l'accelerador de partícules que s'esperava presentessin noves dades sobre l'existència de la partícula de Déu. Malgrat l'emoció, ningú ha pronunciat la frase que s'esperava: l'hem trobat. Hi ha fortes evidències, s'hi està molt a prop. Però encara no es pot dir que s'hagi trobat. En què es basen els científics, doncs, per sentir-s'hi més a prop ara? La forquilla del rang d'energies en què es pot trobar la partícula és cada cop més petita i els càlculs, a causa del gran nombre de col·lisions entre protons que han pogut fer (aquest any, 400 trilions de col·lisions entre protons en 180 dies en marxa), tenen cada cop més validesa estadística i deixen menys marge per al dubte. Però no és suficient per fer una afirmació rotunda, i encara cal investigar més. Segons l'experiment ATLAS, el rang en què es podria trobar està entre 116 i 130 giga-electrovolts (GeV). Segons l'experiment CMS, entre 115 i 127 GeV). L'any qui ve potser se sabrà.

Què és el Bosó de Higgs?

És una partícula que forma part del model estàndard que descriu les partícules elementals i com interactuen entre elles, però que mai s'ha pogut observar de forma empírica. Es tracta d'una peça teòrica per a explicar que aquestes partícules tinguin massa.

Per què és tan important?

És l'única partícula que prediu el model Estàndard i que encara no s'ha descobert. Si no existís, caldria replantejar-lo. Sense massa, l'Univers no seria com és. Els àtoms no existirien i, per tant, no existiria la matèria.

Com es busca el Bosó de Higgs?

Per trobar-lo els científics del CERN estudien la seva "empremta", que es pot observar quan a l'accelerador de partícules (LHC) es provoquen col·lisions entre protons a velocitats properes a la de la llum.

stats