Societat 24/01/2012

Antoni Trilla: "Tard o d'hora tindrem una pandèmia moderna de grip"

Rellevància Trilla destaca que tot i que la grip aviària és actualment de difícil transmissió entre persones, les noves mutacions demostren que el virus pot adquirir aquesta capacitat

L.b.
2 min
"Tard o d'hora tindrem una pandèmia  moderna de grip"

Quina és la importància d'aquesta troballa ?

Demostra que una mutació del virus de la grip aviària (H5N1) que volta des del 2003 i que semblava molt estable i difícil de transmetre de persona a persona, sí que tindria capacitat de transmetre's per via aèria entre humans i que, a més, ho podria fer amb facilitat, segons indica l'experiment que s'ha fet amb fures, un model animal que té la capacitat de reproduir el que podria passar en éssers humans.

Hi ha hagut un nou mort per grip aviària. Ens hem de preocupar?

Ens hem de preocupar de la mateixa manera que estem preocupats des del 2003, quan va començar tot. L'actual virus és molt letal en les aus i esporàdicament passa als humans, però no es transmet de manera eficient. Cada any es contagien de mitjana entre 30 i 40 persones al món, però la mortalitat és del 50%. Tot i que, per sort, de moment no es transmet fàcilment, hem d'estar molt atents perquè encara no hi ha cap garantia de com es podrà controlar.

Hem d'esperar una pandèmia?

De manera immediata, no. Però la grip és difícil de preveure. Amb la grip A vam veure que afectava grups diferents (joves i embarassades) i això és una pandèmia moderna. I més tard o més d'hora en tindrem una. La pregunta no és tant si hi haurà o no una pandèmia, sinó quan. Però que la gent no s'alarmi.

Per què?

Històricament, només els virus H1, H2 i H3 han tingut capacitat de provocar una pandèmia i el virus de la grip aviària (H5N1) i l'H7 i l'H9 no han demostrat la capacitat de provocar pandèmies. La combinació letal seria un virus amb la capacitat de transmissió dels que circulen ara (H1 o H3) i amb la letalitat del virus de la grip aviària. Aquest escenari seria el pitjor.

stats