CRISI NUCLEAR
Societat 31/01/2012

Més fuites d'aigua a Fukushima

Auri Garcia Morera
2 min

La crisi nuclear de Fuku-shima va començar ja fa gairebé un any, però encara avui continuen produint-se incidents a la central. Tokio Electric Power Company (Tepco), l'empresa que opera la central, va detectar aquest cap de setmana noves fuites d'aigua a la planta, causades per la congelació de les canonades per les baixes temperatures. L'empresa va registrar un total de 14 fuites, després que diumenge s'arribés als vuit graus sota zero al municipi de Namie, molt pròxim a la instal·lació.

La fuita més important, d'uns 7.000 litres, era d'aigua processada del reactor 6 de la planta. L'altra fuita destacable, d'uns 40 litres, era del sistema de reciclatge del reactor 4. Un sistema que diumenge es va haver d'aturar durant prop de dues hores, però que després va poder tornar a funcionar.

L'empresa treballa ara per evitar que torni a passar, amb controls permanents del sistema i protegint les canonades de les baixes temperatures.

L'aigua vessada podria tenir un cert nivell de contaminació, però es tractaria d'un nivell molt baix. I, en qualsevol cas, els experts consultats per l'ARA consideren que les quantitats són poc significatives. "Qualsevol persona que no sigui allà no pot donar una resposta concreta i exacta", adverteix Guillem Cortés, professor del departament de Física i Enginyeria Nuclear de la UPC. "Però, sigui com sigui, amb unes quantitats tan petites, seria insignificant".

Pere Masqué, del laboratori de radioactivitat ambiental de la UAB, coincideix amb el diagnòstic: "La percepció que tinc des d'aquí és que ha estat molt menor, ja que és un vessament de petita magnitud". I afegeix: "El mar té una capacitat de dilució brutal, i si hi aboques 7.000 litres d'aigua, ni es nota".

Raonable per l'envergadura

Segons Pere Masqué, incidents com el d'aquest cap de setmana "no són normals, no estan bé i s'han de prendre mesures perquè no passin". Però, dit això, Masqué considera que "no deixa de ser raonable que passin, en una infrastructura d'aquesta envergadura tan gran". La fase actual dels treballs, diu Masqué, "és la més complexa tècnicament, comporta moltíssimes operacions, i hi ha riscos que peti una canonada o que una vàlvula s'encalli". L'expert de la UAB afegeix: "Sembla que és el que ha passat ara, perquè s'ha congelat una part del sistema i les bombes no actuaven".

Bones perspectives

De moment les autoritats mantenen una zona d'exclusió de 20 quilòmetres a la rodona. Segons els experts, però, les expectatives per al futur són bones. Masqué explica que, d'una anàlisi de 15.000 mostres de menjar que es va fer recentment, el 99,5% tenien nivells de radiació per sota dels límits permesos. Només 65 de les 15.000 mostraven nivells superiors, i les partides a les quals pertanyien ja s'han apartat del comerç.

"En principi, la situació anirà millorant només amb el pas del temps", assegura el professor de la UAB. Guillem Cortés opina el mateix: "No empitjorarà, sinó que el temps juga a favor de la seguretat". I afegeix: "Com més temps passi, menys possibilitats hi ha que hi hagi perill".

stats