BARCELONA
Societat 26/07/2017

Més turistes i els mateixos hotels encariran els preus el 2019

Els inversors culpen el PEUAT de la bombolla al sector hoteler

Laia Vicens
2 min
Colau denega la llicència al futur hotel de les Drassanes

BarcelonaEl 2019 Barcelona serà l’única ciutat occidental en què l’oferta hotelera no creixerà o bé disminuirà a causa per les regulacions administratives. Si la demanda turística segueix creixent com fins ara, el preu de les habitacions dels hotels es dispararà. Això és el que conclou l’informe del mercat d’hotels de Barcelona 2017 que ha elaborat Bric Consulting, una de les consultores referència del sector.

L’informe situa com a desencadenant d’aquest encariment el pla especial urbanístic d’allotjaments turístics (PEUAT), aprovat pel govern municipal amb el suport d’ERC. Aquesta mesura, que ja ha aixecat polèmica i ha acabat als tribunals a instàncies del Gremi d’Hotels, “congelarà” l’oferta per blindar el centre de Barcelona de la creació de nous hotels, centrifugats als barris perifèrics. “Els hotelers podran apujar els preus perquè la demanda seguirà creixent i l’oferta serà la mateixa”, apunta Juan Gallardo, de Bric Consulting.

Crítiques a Colau

Des de la consultora no només alerten de les conseqüències del PEUAT, sinó que també critiquen que el govern d’Ada Colau hagi congelat el pressupost de promoció turística “suposant que així els visitants deixaran de venir o perdran a poc a poc l’interès”. Segons l’informe, les dues mesures són “casos únics” entre les principals ciutats internacionals i poden “comprometre el posicionament de Barcelona entre les seves rivals”. Una de les claus de l’èxit turístic de Barcelona és la desestacionalització de la demanda, perquè les pernoctacions en temporada baixa ja creixen més que les que hi ha en temporada alta.

L’estudi alerta també de la bombolla del preu dels hotels des del punt de vista de la inversió: s’estan comprant hotels sencers amb preus inflats un 20%. Els autors de l’estudi afirmen: “Estem davant d’una inflació sobrevinguda”. És a dir, una inflació que no s’explica per l’impacte del mercat, sinó per les regulacions administratives impulsades per l’Ajuntament de Barcelona.

Per exemple, per cada habitació venuda d’un hotel de 4 estrelles es pagaven l’any passat uns 240.000 euros, mentre que ara la xifra ja arriba als 300.000 en tots els casos. Així, durant el primer mig any del 2017 s’han venut hotels per valor de 325 milions, la mateixa quantitat que el total del 2016. Els principals inversors són fons internacionals, sobretot nord-americans.

A Barcelona hi ha ara 415 hotels. Aquest any se n’obriran 17 més que ja tenien permís abans de la moratòria aprovada pel consistori. Limitar l’oferta tindrà efectes a tots els nivells.

stats