Societat
Societat 04/12/2011

Mesures per combatre l'ansietat més enllà de les pastilles miraculoses

El psicòleg Domènec Luengo defensa que el millor conjur contra l'angoixa és "deixar de sobredimensionar els fets"

Efe
1 min

El psicòleg i psicoterapeuta Domènec Luengo reflexiona que no existeix una pastilla miraculosa contra l'ansietat, malgrat que hi ha medicacions efectives per controlar els atacs de pànic.

Luengo, que acaba de publicar el llibre 50 preguntas y respuestas para combatir la ansiedad (Ed. Paidós), ha subratllat en una entrevista a Efe que aconsella "la medicació en plena crisi de pànic, perquè un ansiolític només serveix de crossa per tornar la calma necessària a l'individu i poder iniciar llavors una teràpia adequada".

L'especialista expert en l'anomenada psicoteràpia de la llibertat personal (PLP) defineix l'ansietat com un conjunt de pensaments i sentiments que provoquen múltiples reaccions psicosomàtiques i fan viure a la defensiva, fugint de fets amenaçadors i inhabilitant la llibertat personal. En aquest sentit, Luengo està convençut que "la millor manera de conjurar l'ansietat és deixar de sobredimensionar els fets i canviar el sentiment davant les situacions".

Davant una crisi d'angoixa es poden experimentar taquicàrdies, marejos, vertigen, alteracions en la respiració i el curs del pensament, unes manifestacions que es tradueixen en por a la mort d'un mateix o "por a la por". Luengo tranquil·litza els que en pateixen: "L'ansietat és molt aparatosa, però, com les bombolles de sabó, encara que per fora siguin ostentoses, per dins no passa res". Amb més de vint anys d'experiència en trastorns d'ansietat, el psicòleg afegeix que "resulta del tot infructuós caminar pensant que et pots morir en qualsevol moment, quan el que en realitat vols és sobreviure a l'ansietat".



stats