Metereologia
Societat 28/01/2012

Una invasió d'aire siberià portarà a partir de demà els deu dies més freds d'aquest hivern

2 min
Metereologia

Estranyament, passem un hivern sense que el concepte fred siberià ens posi la pell de gallina només de veure'l aparèixer als informatius, els diaris i les previsions del temps. Enguany les temperatures baixes s'han fet pregar, com abans es van fer pregar l'estiu i la tardor, però finalment demà començarà un període amb el fred més cru de l'estació. Si fem cas a les previsions de llarg abast, el fred siberià que arriba ara podria allargar-se molts dies i reactivar-se diverses vegades la setmana que ve.

Nevades al Pirineu diumenge

Després de 60 dies molt secs i amb poques precipitacions, el Pirineu presenta un aspecte molt pelat per l'època. Els pròxims dies hi arribaran nevades, tot i que per ara res fa pensar en una borrasca extensa i generosa que provoqui una emblanquinada general, però diumenge les precipitacions afectaran tot el vessant nord: la Vall d'Aran, el nord del Pallars, l'extrem nord d'Andorra, el nord de la Cerdanya i el nord del Ripollès. En aquests àmbits la nevada serà generosa. Dimarts un front farà nevar de manera més general, però no seria una nevada especialment llarga i abundant.

Nevades puntuals en cotes baixes

Durant el cap de setmana hi haurà poques precipitacions, però és força possible que aquesta nit es creï una zona d'inestabilitat en àmbits com el Barcelonès, el Vallès, el Baix Llobregat o el Maresme. Caurien xàfecs localitzats però que descarregaran neu o neu granulada en una cota de només 200 o 300 metres. No és un disbarat pensar, per tant, que el Tibidabo o alguns punts de la serralada de Marina puguin aparèixer blancs diumenge a primera hora. És un situació que molt difícilment s'estendria a altres comarques. Dimarts passarà un segon front més actiu, i ara per ara els mapes del temps fan pensar que podria nevar en capitals de comarca com Vic i Olot. És aviat per definir res gaire concret.

Serà un període de fred llarg

Potser el més important d'aquesta onada de fred és que serà molt llarga si es compleix el que diuen els mapes de llarg abast. Al centre de la setmana es reactivarà, i de cara al cap de setmana que ve fins i tot podrien arribar les temperatures més baixes i les glaçades més fortes. Per tant, sembla que ara s'obre un període de fred intens i de temperatures molt baixes que pot durar com a mínim 10 dies i que fins dijous o divendres que ve no arribaria al punt de més intensitat.

stats