SANITAT
Societat 15/05/2013

Metges de Catalunya denuncia que a Bellvitge i Vall Hebron hi ha 16 mesos d'espera per operar-se del cor

Els metges dels vuit hospitals de l'Institut Català de la Salut (ICS) s'han reunit aquest dimecres a la tarda en assemblea per posar en comú els efectes de les retallades als seus centres

Lara Bonilla
2 min
La sanitat ha patit fortes retallades.

BarcelonaEl sindicat Metges de Catalunya està recollint dades per demostrar els efectes de les retallades en les llistes d'espera d'intervencions quirúrgiques i de proves diagnòstiques als hospitals de l'ICS. Els metges, que aquest dimecres a la tarda s'han reunit en assemblea a la seu del Col·legi de Metges de Barcelona, han avançat que el temps d'espera per a una cirurgia cardíaca als hospitals de Bellvitge i Vall Hebron és d'entre 16 i 18 mesos. "A Vall d'Hebron estan operant ara els pacients que van entrar en llista d'espera el gener del 2011 i a Bellvitge els que van entrar en llista d'espera l'octubre del 2011", ha explicat l'anestesiòloga Teresa Fuentelsaz, vicepresidenta de Metges de Catalunya. "Això pot posar en risc la vida d'aquests pacients i nosaltres no podem ni volem ser còmplices d'aquesta situació", ha afegit. Segons Fuentelsaz, entre els dos centres hi ha 503 pacients en llista d'espera per a una intervenció de cor.

A l'Hospital Josep Trueta de Girona hi ha 70 pacients pendents d'operar i la llista d'espera és de nou mesos mentre que a l'Hospital Germans Trias i Pujol, segons Metges de Catalunya, l'espera és de sis o set mesos i hi ha més de 60 pacients pendents.

P { margin-bottom: 0.21cm; } Salut ho nega

L'Institut Català de la Salut ha respost a través d'un comunicat per informar que actualment, en la llista d'espera per a cirurgia cardíaca, "Bellvitge té registrats 262 pacients en llista d’espera i Vall d’Hebron, 219. El temps de demora en aquests dos centres és, a dia d’avui, de set mesos a Bellvitge i de 5,8 mesos a Vall d’Hebron". En el mateix comunicat, l'ICS assegura que la seva intenció és incrementar l'activitat de cirurgia cardíaca i recorda que les intervencions es prioritzen "obeint un criteri estrictament clínic de necessitats del pacient i no per l'antiguitat en llista d'espera".

El temps d'espera recomanat pel Ministeri de Sanitat per a intervencions cardíaques és de sis mesos. El sindicat Metges de Catalunya denuncia que s'estan sobrepassant aquests terminis. "Estem molt preocupats per les retallades en sanitat. Aquest any ens han dit que hem de retallar 100 milions més d'euros i això és inassumible des del punt de vista mèdic. Els metges no volem ser corresponsables d'aquesta situació i hem decidit organitzar-nos", ha explicat Fuentelsaz.

Els metges denuncien que no poden atendre "de forma adequada per falta de pressupost". "Els metges ja no ens podem sentir orgullosos d'aquest sistema sanitari i demanem que no es retalli més en sanitat", ha afegit Fuentelsaz.

stats