SANITAT
Societat 18/10/2011

Metges de Catalunya demana a l'ICS que retiri l'ordre de tancar parcialment els hospitals públics cinc dies

El sindicat exigeix a l'Institut Català de la Salut no apliqui mesures d'estalvi "a cop de calculadora". Aquest divendres serà el primer dia que l'Hospital Vall d'Hebron reduirà la seva activitat

Ara
1 min

BarcelonaL'Institut Català de la Salut (ICS) té un altre front obert. Encara no ha aconseguit arribar a un acord laboral amb els sindicats –la negociació està encallada i dijous s'ha preparat una concentració–, i comprova com els metges han iniciat una altra reivindicació. Els sindicats Metges de Catalunya demana que l'ICS retiri l'ordre de tancar parcialment els hospitals cinc dies d'aquí a finals d'any per estalviar els 77 milions d'euros que li falten per quadrar el pressupost. La mesura, comunicada a les gerències dels vuit grans centres hospitalaris públics, inclou l'ajornament de tota l'activitat assistencial no urgent. En les cinc dates que escullin els hospitals només s'atendran les urgències i els pacients ingressats, i se suspendran les operacions programades no urgents, les consultes externes i les proves diagnòstiques.

Metges de Catalunya considera que la decisió tindrà un "fort impacte" en els temps d'espera i exigeix a l'ICS que "deixi d'improvisar mesures d'estalvi a cop de calculadora sense valorar les repercussions sobre l'assistència". Cada hospital triarà en quines dates moderarà l'activitat abans que acabi l'any: Vall d'Hebron començarà aquest divendres, i també tancarà parcialment el 31 d'octubre, i els dies 9, 27 i 30 de desembre. Els hospitals també modificaran el ritme de treball la setmana del pont de la Constitució –del 5 a l'11 de desembre–, dates en què es tancaran consultes i quiròfans, i s'aturarà tota l'activitat programada, com en una jornada festiva.

L'ICS ha fet públic un comunicat en el qual ha recordat que aquesta reducció de l'activitat programada ja s'està aplicant en alguns hospitals des de fa anys mentre que d'altres ho posen en pràctica per primer cop. La mesura suposarà un estalvi anual aproximat d'entre 950.000 euros i 1 milió d'euros per al conjunt dels centres hospitalaris de l'ICS.

stats