Societat 03/12/2012

Milers de discapacitats intel·lectuals omplen la plaça Sant Jaume per protestar contra les retallades al sector

Les entitats han rebut enguany 47,5 milions menys que l'any anterior, un 40% del seu pressupost

Acn
2 min

BarcelonaMilers de discapacitats intel·lectuals han omplert aquest vespre la plaça Sant Jaume de Barcelona per protestar contra les retallades al sector, que han suposat una reducció del voltant del 40% de les subvencions i que posen en perill, segons denuncien, la seva integració social i laboral. Les 320 entitats catalanes del sector atenen més de 47.000 persones i actualment reben uns 47,5 milions d'euros menys que el 2010.

El sector reclama que les retallades no afectin els més vulnerables, que no augmentin les llistes d'espera, que no es redueixin els llocs de treball per discapacitats i que se segueixi donant suport a les famílies. Durant la protesta, un grup de persones amb discapacitat intel·lectual ha llegit un manifest en què denuncia les retallades i polítiques d'ajustament aplicades pels diferents governs. Així mateix, han realitzat una performance on apareixien uns homes de negre que els 'aixafaven'.

Al manifest el col·lectiu ha denunciat que "els drets de les 47.000 persones amb discapacitat intel·lectual o del desenvolupament i els de les seves famílies estan en perill". "Ens ha costat molt aconseguir-los i ens mobilitzem perquè no desapareguin", assenyala. El col·lectiu ha volgut dir no a les retallades, a les "dificultats que posen en perill l'existència de les entitats que ofereixen suports, serveis i programes" i també a les llistes d'espera. D'altra banda, han denunciat "la reculada del sistema per a l'autonomia i l'atenció a la dependència", la pèrdua de llocs de treball i la reducció de l'atenció precoç.

Un 40% menys de pressupost

Segons dades de Discapacitat intel·lectual de Catalunya (Dincat), a Catalunya hi ha 47.268 persones amb discapacitat intel·lectual o de desenvolupament. D'aquests, 8.700 persones amb especials dificultats treballen. Segons càlculs de Dincat, al sector de la discapacitat s'han retallat aquest any aproximadament 47,5 milions d'euros, xifra que representa un 40% menys respecte l'any passat. 30 milions s'han retallat en treball, 16 en serveis socials i 1,5 en educació. Uns ajustos que afecten el personal i els centres que aposten per la inclusió de les persones amb discapaictat intel·lectual, segons l'entitat.

stats