Societat 28/02/2015

Milers de persones es manifesten a Vitòria contra la reobertura de Garoña

El proper 2 de març es commemora el 44 aniversari de la posada en funcionament de la nuclear

Efe
2 min
Central nuclear de Garoña, a Burgos

VitòriaMilers de persones han participat aquest dissabte a la manifestació convocada per Araba sense Garoña, celebrada a Vitòria, en contra de la reobertura de la central nuclear situada al municipi burgalès de Santa María de Garoña.

La marxa ha començat a les 19.00 hores a la plaça de la Virgen Blanca i ha discorregut sota la pluja pels carrers de la capital alabesa, coincidint amb el 44 aniversari de la posada en funcionament d'aquesta central, que es compleix el proper 2 de març.

Secundada per tots els sindicats bascos, les associacions més representatives del sector primari, professionals de la salut, una trentena de moviments socials del territori, alcaldes alabesos i més de 50 professors del campus alabès de la Universitat del País Basc, també ha comptat amb la presència de partits amb representació municipal i foral com el PNB, PSE-EE i Bildu.

El portaveu d'Araba sense Garoña, Alberto Frías, ha subratllat que "una marea popular ha omplert els carrers de Vitòria" en una marxa que ha recollit una "unitat sense precedents", en resposta a "l'alarma social" generada per "l'intent del PP" de reobrir la central nuclear. Frías ha advertit que la possible tornada a l'activitat de la central "posa en perill la seguretat, la vida i el desenvolupament dels que viuen en el seu àmbit d'acció" i ha emplaçat els partits a "posar sobre la taula elements reals que impossibilitin la reobertura".

Garoña, situada a uns 40 quilòmetres de Vitòria, és la central més antiga i petita d'Espanya i porta aturada des del desembre de 2012 per decisió de Nuclenor (empresa participada per Iberdrola i Endesa), que va al·legar motius econòmics relacionats amb els nous impostos sobre el combustible nuclear. Posteriorment va canviar d'opinió i va sol·licitar la renovació de la llicència d'explotació per a 17 anys més, una petició sobre la qual encara s'ha de pronunciar el Consell de Seguretat Nuclear (CSN).

stats