30/01/2011

Mirar la tele sense patir-la

4 min
TDT, XXI

No és cap novetat que el desplegament de la TDT ens ha portat més canals, però no una millora de la qualitat general de la programació. Fer bona tele pot ser molt car i per això t enim hores i hores de programes de baix cost: debats, reposicions de serials, tarot, porno i televendes. Entre tanta oferta es poden arribar a trobar algunes joies interessants, suficients per composar una programació del nostre gust, però és poc probable que les emetin en un horari que ens convingui. Afortunadament, ara tenim els PVR (Personal Video Recorders), els vídeos de l'era digital.

El vídeo del segle XXI

Un PVR serveix per enregistrar les emissions de televisió per visionar-les en un altre moment. En essència, el que feien els VHS però ara en format digital i sobre un disc dur o una memòria flaix, en comptes d'una cinta magnètica. A més d'una millora de qualitat de les imatges i de més rapidesa en l'avançament i el retrocés dels programes (molt pràctic per saltar-se els anuncis), la nova tecnologia aporta noves possibilitats, la més destacada de les quals és el time shifting : ara podem aturar el programa que estem veient en directe per tal d'atendre el telèfon o escapar-nos al lavabo i continuar veient-lo des del mateix punt on l'havíem deixat. Si arribem tard, també podem començar a veure l'enregistrament d'un programa sense haver d'esperar que acabi.

Al mercat hi ha diversos models de PVR. La majoria reben i enregistren les emissions de TDT convencional i en alta definició, a més d'oferir algun tipus de connexió a internet, accés a un servei de videoclub en línia per llogar pel·lícules i funcions de reproducció de fitxers de música, fotografies i vídeos a partir de memòries o discs connectats per USB.

L'iPlus de Digital+ és un equip amb disc dur de 500 GB de capacitat que la plataforma de satèl·lit de Sogecable ofereix als seus abonats en règim de lloguer (entre 5 i 10 € al mes). L'empresa Blusens disposa del WebTV, un equip compacte i econòmic (149 €) al qual cal afegir un disc dur extern per guardar els enregistraments.

El PVR més complet és el MediaCenter 4G HD d'InOutTV, una empresa de Barcelona creada per l'emprenedor en sèrie Eudald Domènech i en què participen personalitats del sector com l'exministre Joan Majó i l'enginyer David del Val. InOutTV va començar comercialitzant equips fabricats per l'alemanya Siemens, però actualment ofereix un aparell de collita pròpia que a les funcions indicades hi afegeix un segon sintonitzador de TDT (per enregistrar dos programes al mateix temps, fins i tot mentre en veiem un tercer gravat prèviament), l'audició dels canals de ràdio associats als de TDT i d'emissores de ràdio per internet de tot el món i l'accés als serveis de televisió a la carta de TV3 i TVE (aquest, també en alta definició), als quals s'afegiran aviat els de les altres grans cadenes. El MediaCenter es pot connectar a la xarxa domèstica, tant per veure a la tele els vídeos emmagatzemats als ordinadors com per veure als ordinadors els programes enregistrats de la TDT. Hi ha dues versions: una de bàsica, sense disc dur (190 €), i una de completa, amb disc de 500 GB i comandament a distància ampliat amb teclat Qwerty per fer cerques (280 €). A la primavera tenen previst treure l'iZapper 4G, un germà petit del MediaCenter amb un sol sintonitzador que costarà 135 €.

El gran actiu d'InOutTV és la SincroGuía TV, un servei d'EPG (guia electrònica de programació) que conté la programació dels 140 canals que s'emeten a Espanya, actualitzada contínuament per una redacció de 20 editors que gestionen més de 150.000 fitxes de contingut (sinopsis i ressenyes de pel·lícules i episodis de sèries, a les quals afegiran aviat biografies i filmografies dels actors).

La guia essencial

Aquest equip segueix al minut les emissions de TDT i va ajustant els horaris sobre la marxa per evitar que els usuaris s'acabin perdent el final d'una pel·lícula que ha començat tard o que han tallat amb més anuncis dels previstos. Aquestes dades es transmeten, per TDT o internet, als PVR d'InOutTV i als receptors de TV per internet de Telefónica (Imagenio), Orange, Vodafone i Ono, als ordinadors MediaCenter de Microsoft. Fins i tot la mateixa Telecinco els té encomanat el manteniment de la guia de programació dels seus propis canals de TDT.

L'existència de la SincroGuía TV fa evident que per les ones de la TDT viatgen moltes més coses que els programes de televisió. Les emissores lloguen una part del seu espectre a tercers, que el fan servir per transmetre dades als aparells més diversos. En algunes ocasions, aquestes dades fan tornar boig algun receptor: Guillem Sans, director de l' APM?

de TV3, explicava fa uns dies al seu blog de l'Ara.cat que un dels gravadors de TDT en DVD de la redacció es nega a enregistrar les emissions d'Intereconomía TV. Això es deu a que l'aparell no interpreta correctament les dades emeses a sobre d'aquest canal. Generalment, però, el procés resulta del tot invisible per als espectadors.

Incidències apart, gràcies als PVR, el que menys importa és a quina hora s'emeten els programes que ens ve de gust veure.

Media Center 4G HD, d'InOutTV.

iPlus, de Digital+ .

WebTV, de Bluesens.

stats