En breu
Societat 14/10/2011

Moda

Eugènia Sendra
2 min
Moda

Reconeixement a una trajectòria

Elio Berhanyer es va casar amb la moda fa seixanta-sis anys i no se n'ha divorciat, una llarga carrera dedicada a la confecció i al teatre que l'ha consolidat com a nom de referència de la moda espanyola i li ha valgut el Premi Nacional de Disseny de Moda, que atorga el ministeri de Cultura. El jurat del guardó que ja atresoren Paco Rabanne i Manuel Pertegaz destacava ahir la trajectòria "de més de mig segle provant d'embellir la quotidianitat" i el fet que Berhanyer és "un dissenyador fet a sí mateix, treballador incansable i autodidacte, que destaca per la seva passió i entrega, la capacitat d'innovació i la petjada com a referent de la moda espanyola en l'àmbit internacional". "No m'esperava el premi -va declarar el dissenyador a l'ARA en una conversa telefònica-. Però el premi més gran és sentir-me estimat per la gent".

L'obra, 22.000 vestits

Berhanyer, de 82 anys i doctor honoris causa per la Universitat de Harvard, va obrir la seva casa d'alta costura el 1960 i s'hi va dedicar fins al 1978, quan va fer el salt al prêt-à-porter . Va seguir de prop els principis constructivistes de Balenciaga i va inspirar-se en el color d'Yves Saint Laurent, malgrat la seva obsessió pel blanc i negre i el seu estil propi, que el van portar a refusar l'oferiment de treballar amb tots dos dissenyadors. La seva carrera es pot comptabilitzar en 22.000 vestits i més de cent col·leccions que aposten per la geometria en peces de dia i la intemporalitat per a la nit (amb influències del folklore espanyol). Ava Gardner, Cyd Charisse i la reina Sofia són algunes de les personalitats que han lluït els vestits de Berhanyer, que també va crear escenografies teatrals i uniformes, com els de la companyia Iberia.

Modista aturat temporalment

El premi del ministeri, valorat en 30.000 euros, coincideix amb l'aturada temporal de Berhanyer com a dissenyador. A finals del 2010 va abandonar la confecció a causa de la crisi econòmica -i després que la seva firma fos absorbida pel grup d'inversió AB Diseño y Moda- i es va refugiar en projectes paral·lels a la moda, com la seva càtedra a la Universitat de Còrdova. Berhanyer afirma que el premi és un estímul i que vol tornar a exhibir els seus dissenys a Cibeles, després de dues absències. "Givenchy, Valentino... Els de la meva generació s'han retirat però jo vull seguir en actiu". Elio Berhanyer, degà de la moda, no abandona la seva muller.

stats