MEDI AMBIENT
Societat 30/04/2016

El Moianès es mou contra la contaminació del riu Calders

La principal sospita recau sobre la depuradora de Moià

Pilar Màrquez Ambròs
3 min
El Moianès es mou contra la contaminació del riu Calders

CaldersLa presència freqüent d’escuma blanca al riu Calders i a la riera de la Tosca, i l’alta concentració d’amoni detectada al punt de captació d’aigua de Calders en almenys dos episodis consecutius durant el mes de març, ha fet que els municipis del Moianès es mobilitzin, després que els pobles afectats més directament per l’aparent mala salut del riu -Calders, Navarcles i Monistrol de Calders- hagin denunciat públicament els reiterats episodis de contaminació. Els municipis apunten com a principal causa la saturació de la depuradora de Moià per la connexió de les indústries, però no descarten altres focus.

“La bromera que baixa riu avall és un element que serveix d’alerta”, ha explicat l’alcalde de Monistrol, Ramon Vancells. Els últims mesos s’han detectat també punts amb una alta proliferació d’algues a causa de les altes concentracions d’amoni. En aquest sentit, l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha admès a l’ARA que la depuradora de Moià “no està dissenyada ni preparada per eliminar nitrogen ni tampoc l’hi obliga la normativa”, i ha remarcat que “la gestió del sistema de sanejament és municipal”.

L’administració catalana ha exposat que des del 2009 ha fet diversos requeriments a l’Ajuntament de Moià per exigir el control dels abocaments i que aquest ha complert sempre, amb fins a 25 inspeccions a empreses només l’últim any. L’ACA preveu remodelar la planta de Moià, una actuació prevista per al període 2017-2018 sense data exacta d’execució. La nova planta podrà tractar fins a 3.250 metres cúbics d’aigua, el doble que l’actual.

El 29 de febrer i el 22 de març la concentració d’amoni va sobrepassar el nivell dels 0,075 punts màxims permesos en el punt de captació del riu situat a l’altura del Molí del Castell, a Calders. El nivell d’aquest compost inorgànic va elevar-se fins als 12 punts, cosa que va obligar Aigües de Manresa, l’empresa que fa un control permanent de l’aigua, a aturar la captació.

Paral·lelament, l’entitat ciutadana La Cosa Nostra reclama des del juny del 2015 que es facin controls exhaustius dels abocaments, i considera que la problemàtica no només se centra en les limitacions de la depuradora -en servei des del 1999-, sinó que hi pot haver altres punts contaminants. “Que l’aigua baixa bruta es veu a simple vista”, reivindica Pol Carrera, membre de la plataforma.

Analitzar més l’aigua

Davant la preocupació generada, l’ACA s’ha compromès amb els alcaldes a prendre analítiques en deu trams del curs del riu, un estudi que s’allargarà tres mesos. També s’ha contractat un tècnic que analitzarà el funcionament de la depuradora, i s’ha anunciat que hi haurà un augment de les inspeccions a les indústries. Les mesures han de permetre revertir la situació i combatre una contaminació que provoca “molta brutícia” i el deteriorament del riu. “No estem en un punt de gran alarma però és evident que la qualitat de l’aigua i l’interès mediambiental i paisatgístic del riu se’n ressenten”, ha valorat Llorenç Ferrer, alcalde de Navarcles, l’únic municipi del Bages afectat.

Al Moianès l’episodi de bromera va provocar un tens capítol polític en l’últim ple comarcal, ja que Dionís Guiteras, alcalde de Moià, va considerar que s’atribuïa tota la culpa al seu municipi i se n’exculpava els altres. L’última assemblea d’alcaldes, però, ha resolt les diferències. “Ens hem conjurat per treballar unitàriament i pressionar les institucions”, ha reiterat Eduard Sánchez, alcalde de Calders.

stats