Societat 02/06/2011

La Moncloa diu que Merkel està disposada a indemnitzar els agricultors afectats per la crisi dels cogombres

La cancellera alemanya s'ha compromès a estudiar les compensacions possibles "en el marc de la UE" en una conversa telefònica amb José Luis Rodríguez Zapatero

Efe
1 min

MadridAlemanya està disposada a indemnitzar els agricultors de l'Estat espanyol que hagin resultat perjudicats per la notícia, finalment falsa, que una partida de cogombres andalusos haguessin causat una intoxicació que ha provocat diverses morts. Ho ha anunciat la Moncloa, en un comunicat, aquest dijous al vespre, després d'una conversa telefònica entre el president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, i la cancellera alemanya, Angela Merkel.

Segons aquest comunicat, Alemanya estudiarà "en el marc de la UE" fórmules de compensació per als pagesos afectats per la caiguda de vendes que s'ha provocat per aquesta crisi alimentària. Durant la conversa, la cancellera ha lamentat els prejudicis ocasionats als productors d'hortalisses.

Zapatero, segons la Moncloa, li ha fet veure "les conseqüències negatives i el greu perjudici econòmic" que aquesta crisi ha causat als exportadors hortofructícoles de regions com ara Andalusia. Les autoritats alemanyes i espanyoles mantindran contactes bilaterals i amb autoritats de la UE per "concertar una solució al conflicte".

Tot i lamentar els perjudicis causats, la cancellera ha defensat que l'actuació del govern d'Hamburg ha estat "d'acord amb la legislació alemanya".

La crisi dels cogombres va esclatar el passat 26 de maig, quan la senadora de Salut de la ciutat-estat d'Hamburg, Cornelia Prüfer-Storcks, va denunciar que cogombres procedents d'Espanya havien estat la causa de la mort de diverses persones per greus infeccions intestinals. Dies després, dimarts passat, les autoritats d'Hamburg van informar que les anàlisis havien demostrat que el brot epidèmic no era a causa del consum d'aquest producte.

Zapatero li ha expressat el seu condol pels 17 morts per la infecció i s'ha interessat per l'estat del miler d'intoxicats pel bacteri E-coli –en una mutació que encara no se sap del cert d'on prové– que estan en tractament mèdic.

stats