Societat 12/12/2011

Una mossa acusada de maltractament diu que va pegar una detinguda "per acompanyar-la" a la sortida

La denunciant assegura que la van maltractar i li van dir "que totes les russes són prostitutes"

Acn
3 min

BarcelonaUna de les tres mosses d'esquadra jutjades a l'Audiència de Barcelona per maltractament a una detinguda a la comissaria de les Corts ha admès aquest dilluns que va arribar a colpejar la noia, tot i que ho ha matisat dient que eren "cops" per "acompanyar-la" a sortir de la sala d'escorcolls. "Cops de colpejar, no. Van ser cops com de dir-li 'ja marxem', com per acompanyar-la a la sortida de la sala d'escorcolls", ha dit. L'agent ha negat que es burlessin o insultessin la jove detinguda, i ha dit que van haver d'utilitzar la força mínima imprescindible per reduir la noia, que estava nerviosa, s'autolesionava i es resistia a l'escorcoll. La jove, que està acusada de lesions i atemptat contra l'autoritat, ha assegurat que es va sentir "humiliada". L'actuació de les agents va ser parcialment gravada per una càmera oculta. La matinada del 5 d'abril del 2007, Elena P. va tornar de celebrar el seu aniversari i quan va arribar a casa, al barri de Sant Andreu, es va adonar que no portava les claus. L'endemà havia de treballar i necessitava les claus de la feina, i, com que el timbre no funcionava, va cridar i colpejar diverses vegades el vidre de la porta del carrer, que va acabar trencant. Això va alertar els veïns, que van avisar els Mossos.

Quan va arribar una patrulla, formada per un agent i una agent, la noia, que diu que anava beguda, els hauria insultat i fins i tot hauria mossegat la mà del mosso. Per això, va ser detinguda i portada al centre mèdic Pere Camps, al Raval, ja que es queixava del mal que li feien les manilles i s'hauria lesionat. Dins del cotxe policial, la jove seguia alterada i insultant els agents. De fet, el mosso va gravar amb el seu telèfon mòbil la detinguda, però la prova no ha sigut admesa en el procés judicial.

Ja a la comissaria de les Corts, dues altres agents es van fer responsables de la seva custòdia. Li van aplicar un escorcoll de nivell 2, perquè venia alterada i ja havia agredit agents, a més d'escopir als policies. Consistia a escorcollar-la i fer-li treure la roba i els sostenidors, dels quals es van extreure els cèrcols metàl·lics. La detinguda es va resistir i per reduir-la, emmanillar-la i evitar autolesions, li van posar un casc i l'haurien colpejat. Els agents han explicat que no van notar que la detinguda estigués èbria.

Elena P. diu que la van insultar dient que totes les russes són prostitutes i que se'n recordaria del seu aniversari, cosa que neguen les agents. Durant la immobilització li van lligar els turmells amb una corda. La jove va patir múltiples hematomes als genolls, cintura, zona lumbar, tòrax, cara i canells, a més de seqüeles psicològiques com trastorns de son, fòbia a la policia, a més d'al·lèrgies i problemes amb la seva parella i a la feina.

La fiscalia demana un any de presó i 360 euros de multa a Elena P. per atemptat a l'autoritat i lesions, i dos anys de presó i d'inhabilitació i 21.000 euros de multa i indemnització per a dues de les mosses per tracte degradant i lesions. Les acusacions particulars i populars eleven les penes fins als cinc anys de presó i acusen els dos agents que van practicar la detenció.

Càmera oculta

La suposada agressió de les agents a la detinguda va ser gravada per una càmera oculta, després que la divisió d'Afers Interns la instal·lés en rebre nombroses denúncies de maltractaments en aquelles dependències.

Una de les agents ha explicat que el primer cop que va veure les imatges va ser a través dels mitjans de comunicació. Les imatges es van veure nombroses vegades als mitjans i van portar molta polèmica dins del cos, juntament amb unes altres de gravades per altres detencions. Finalment es va decidir instal·lar càmeres visibles a totes les comissaries dels Mossos per evitar falses denúncies per part de detinguts i tracte degradant per part dels agents. Les dues principals acusades van ser apartades de la zona de custòdia de les Corts.

Una de les agents, a més, ha explicat que havia estat sis mesos medicant-se per un contagi de tuberculosi per part d'un altre detingut, i que tenia certa prevenció davant de possibles escopinades.

El judici continuarà aquest dimarts i dimecres amb testimonis i el visionat de les imatges de la càmera oculta.

stats