Societat 03/05/2012

Els Mossos denuncien més de 2.000 camioners a les carreteres gironines, principalment per conduir més hores del compte

Més de la meitat de les sancions el darrer any són per incompliment de la normativa de descans i per superar les hores de conducció permeses

Acn
2 min

La JonqueraEls Mossos d'Esquadra han denunciat més de 2.000 camioners a les carreteres gironines durant el darrer any. De totes les multes que han interposat els agents, més de la meitat són per irregularitats amb el tacògraf (el dispositiu que controla la velocitat i els temps de descans) o per haver conduït més hores de les permeses. Les sancions als conductors de tràilers que no respecten la normativa poden superar els 4.500 euros. El control dels Mossos d'Esquadra es troba a la sortida del peatge troncal de l'AP-7 a la Jonquera (Alt Empordà), on els agents aturen tràilers i, en alguns casos, també autocars.

En aquests controls els Mossos revisen la documentació dels camioners i els fan la prova d'alcoholèmia. Després, els agents inspeccionen les dades del tacògraf, un dispositiu on queden registrats, de manera automàtica, tant la velocitat com els temps de descans. Els camioners estan obligats a dur la memòria d'aquest dispositiu per tal que els agents puguin revisar-ne les dades. La informació, en el cas dels tacògrafs analògics, queda registrada en uns discs de paper. En el cas dels digitals, les dades queden registrades en una memòria que es pot consultar mitjançant una PDA.

Intentar burlar la llei

Per intentar esquivar les normatives de descans i la velocitat que marca la llei, alguns camioners utilitzen la targeta d'un altre transportista, així poden doblar jornades. Els agents també s'han trobat casos en què el tacògraf estava manipulat de manera que els conductors podien canviar tant les hores de descans com el límit de velocitat. Els camions de més de 3.500 quilos han de portar, per llei, un limitador de velocitat i no poden superar els 90 quilòmetres per hora. Amb la manipulació d'aquest dispositiu el camioner pot prémer l'accelerador i el tacògraf continuarà marcant que no se supera aquest límit.

Aquest any, fins ara, els Mossos d'Esquadra ja han detectat dotze camions a carreteres gironines que portaven el tacògraf manipulat. Aquests casos se sumen als 24 que es van detectar durant el 2011.

Més de 3.000 controls

Durant el darrer any, els Mossos d'Esquadra han realitzat 3.078 controls de transports a les comarques gironines, la majoria al llarg de l'autopista AP-7. En els diferents dispositius, els agents han arribat a aturar fins a 14.093 vehicles (12.298 dels quals eren camions que transportaven mercaderies, i la resta, autobusos). En total, els agents han fet 2.432 denúncies per superar les taxes d'alcoholèmia, per incompliment dels temps de conducció i descans o per irregularitats en els tacògrafs.

stats